NEA

Τρόμος από το πόσοι οδηγούν χωρίς άδεια ικανότητας οδήγησης; Τι ποινές επιβάλλονται

Τρόμο προκαλούν τα τελευταία στοιχεία των τροχονομικών ελέγχων σε όλη την χώρα το προηγούμενο διάστημα.

Στις 30.754 παραβάσεις που βεβαιώθηκαν το διάστημα από 4 έως 10 Ιουνίου 2023,  2.267 συμπολίτες μας οδηγούσαν τα τροχοφόρα οχήματα χωρίς άδεια ικανότητας οδήγησης.  2.267 κινητές βόμβες, που για τους δικούς τους λόγους αδιαφορούν για την οδική ασφάλεια. Αυτοί είτε δεν έχουν εκδώσει ποτέ δίπλωμα είτε έχουν υποπέσει σε ποινές που δεν τους επιτρέπεται η οδήγηση.

Ας δούμε ωστόσο τι θα συμβεί αν κάποιος οδηγεί χωρίς δίπλωμα

Η οδήγηση χωρίς δίπλωμα είναι γνωστό ότι επιφέρει μεγάλα χρηματικά πρόστιμα και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και φυλάκιση. Συγκεκριμένα, τα ποσά είναι 100 – 600 ευρώ, ανάλογα από την επικινδυνότητα του συμβάντος.

Αν για παράδειγμα έχεις ξεχάσει το δίπλωμα σπίτι, θα πρέπει να καταβάλεις το ελάχιστο ποσό των 100 ευρώ και εντός 30 ημερών να μεταβεί στο πλησιέστερο σε ένα αστυνομικό τμήμα με το δίπλωμα οδήγησης σου. Στο σημείο αυτό η δυνατότητα που δίνει το GOV.GR, σε βοηθάει να έχεις πάντα και παντού το δίπλωμα σου.

Αν έχεις μαζί σου το δίπλωμα οδήγησης, αλλά αυτό είναι ληγμένο και δεν έχεις προλάβει να το ανανεώσεις, η παράβαση χαρακτηρίζεται ως “μεσαίας επικινδυνότητας” και οφείλεις να πληρώσεις έως και 300 ευρώ. Αν πάλι σε πιάσουν χωρίς δίπλωμα οδήγησης το πρόστιμο φτάνει έως και 600 ευρώ.

Στο μεταξύ να επισημανθεί ότι στην περίπτωση που οδηγείς χωρίς δίπλωμα οδήγησης, διότι αυτό σου έχει αφαιρεθεί λόγω κάποιας παράβασης στο παρελθόν, τότε ενεργοποιείται αυτόματα η διαδικασία του αυτοφώρου και κινδυνεύεις με φυλάκιση από 1 μέχρι και 12 μήνες. Αν ο οδηγός μάλιστα είναι ανήλικος, τις ποινές επωμίζονται, εκτός από τον ίδιο, και οι γονείς ή κηδεμόνες του.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!