NEA

H Ελλάδα βασικός προμηθευτής κοβαλτίου και νικελίου;

Η Ελλάδα θα λύσει το πρόβλημα της Ευρώπης αναφορικά με την εξόρυξη κοβαλτίου νικελίου;

Μπορεί η απάντηση σε αυτό το ερώτημα να είναι πολύπλοκη… Ωστόσο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, από το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που πραγματοποιήθηκε στις 10-12 Ιουλίου, στο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς βωξίτη στην ΕΕ, ενώ σημαντικό είναι το δυναμικό της χώρας σε αντιμόνιο, καθώς και γαίες μπαταριών (νικέλιο, κοβάλτιο και μαγγάνιο).

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η συνειδητοποίηση από την κοινή γνώμη της σημασίας της εξόρυξης σπάνιων γαιών στην πράσινη μετάβαση, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, όπως και η τεχνολογικά ουδέτερη προσέγγιση στον τομέα της αποθήκευσης.

Τέλος, αναφέρθηκε στις αυξημένες επενδύσεις στον τομέα των μπαταριών στην Ελλάδα, μέσω των εργαλείων του Ταμείου Ανάκαμψης, που περιλαμβάνουν και τη δημιουργία σημαντικών νέων καινοτόμων εργοστασίων κατασκευής μπαταριών.

Ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελούν, πλέον, φθηνότερη λύση από τις συμβατικές πηγές ενέργειες, μήνυμα που πρέπει η ΕΕ να περάσει στις τρίτες χώρες, και μάλιστα όχι μόνο στους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και στους Υπουργούς Οικονομικών, εξηγώντας ότι συμφέρει και από οικονομικής απόψεως.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!