Οι ερευνητές του MIT (Massachusetts Institute of Technology) κάνουν έναν ακόμη σπουδαίο βήμα προς την επανάσταση στην αποθήκευση ενέργειας με την ανάπτυξη ενός νέου, καινοτόμου υλικού από σκυρόδεμα που μπορεί να λειτουργεί σαν μπαταρία.
Η ομάδα του Wyss Institute του MIT εμπνεύστηκε από την ιδέα να μετατρέψει το σκυρόδεμα σε μπαταρία, ένα όχι τόσο συνηθισμένο υλικό για την αποθήκευση ενέργειας. Η μεγάλη πρόκληση ήταν να βρουν έναν τρόπο να το κάνουν αποτελεσματικό και οικονομικά εφικτό.
Μελετώντας διάφορα υλικά, ανακάλυψαν ότι η αιθάλη, ένα υλικό που χρησιμοποιείται ως μαύρη χρωστική ουσία εδώ και αιώνες, ήταν η ιδανική λύση. Συνδυάζοντας την αιθάλη με το νερό μέσω αντιδράσεων ενυδάτωσης του τσιμέντου, δημιούργησαν αγώγιμα σύρματα που ενσωματώνονται στο σκυρόδεμα, δημιουργώντας έναν πρωτοποριακό υπερπυκνωτή.
Αυτό το νέο υλικό σκυροδέματος, που φιλοξενεί έναν απλό ηλεκτρολύτη από κάλιο και νερό, μπορεί να αποθηκεύσει ηλεκτρικό φορτίο με αποτελεσματικότητα. Παρότι οι πρώτες δοκιμές περιορίζονταν σε έναν μικρό υπερπυκνωτή που τροφοδοτούσε ένα φως LED, η ομάδα οραματίζεται τις ανεξάντλητες πιθανότητες αυτής της τεχνολογίας. Ένα μεγάλο μπλοκ σκυροδέματος με την προσθήκη νανοάνθρακα, μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες ενός νοικοκυριού για μία ολόκληρη ημέρα.
Ωστόσο, οι εφαρμογές αυτού του υλικού δεν περιορίζονται μόνο στα νοικοκυριά. Μια ιδέα που συζητείται είναι η ενσωμάτωσή του στους δρόμους. Κατασκευάζοντας τους δρόμους από αυτό το εξαιρετικό σκυρόδεμα, θα δημιουργούνταν πραγματικές μπαταρίες που θα μπορούσαν να φορτίζονται από τις πλησιέστερες ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά πάρκα. Ακόμη πιο φανταστικό, με την ενσωμάτωση επαγωγικής τεχνολογίας, οι δρόμοι αυτοί θα μπορούσαν ακόμη και να φορτίζουν τα ηλεκτρικά οχήματα καθώς περνούν από πάνω τους.
Παρόλο που υπάρχουν μερικά θέματα σχετικά με την αντοχή του υλικού, οι ερευνητές είναι βέβαιοι ότι θα βρουν τους κατάλληλους τρόπους για να το αντιμετωπίσουν. Πιστεύουν ότι το ποσοστό αιθάλης που απαιτείται είναι αρκετά μικρό, επιτρέποντας την ευρεία εφαρμογή του υλικού στις περισσότερες σύγχρονες κατασκευές.
Η ανακάλυψη αυτή αποτελεί έναν πολλά υποσχόμενο βήμα προς πιο βιώσιμες και αποτελεσματικές λύσεις αποθήκευσης ενέργειας. Εάν αυτή η τεχνολογία αξιοποιηθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα, θα μπορούσε να διευκολύνει τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να καταστήσει την κοινωνία μας πιο βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον. Ακόμη και αν μιλάμε για τον επόμενο αιώνα…