NEAPINED

Η μισή Ευρώπη αγοράζει SUV

Ένα σημαντικό ιστορικό ρεκόρ καταγράφηκε στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, καθώς τα SUV και τα crossover ξεπέρασαν το 50% των συνολικών πωλήσεων νέων οχημάτων.

Αυτή η εξέλιξη αποτελεί την πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και αποτελεί σημαντική μετατόπιση στις προτιμήσεις των καταναλωτών στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με την έρευνα αγοράς από την Dataforce, το μερίδιο αγοράς των SUV αυξήθηκε στο 51% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, από 48% το προηγούμενο έτος.

Αυτή η αύξηση στη ζήτηση οδήγησε σε παράδοση 3,37 εκατομμυρίων μονάδων, αυξημένη κατά 23% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ανάμεσα στα 10 δημοφιλέστερα SUV κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, το Tesla Model Y κατέλαβε την πρώτη θέση με 138.152 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 207% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Το Volkswagen T-Roc ακολούθησε με 104.465 μονάδες και αύξηση 32%, ενώ το Yaris Cross της Toyota πλησίασε τα εξαψήφια νούμερα με 96.849 μονάδες και αύξηση 49%.

Τα μικρά SUV αποδείχθηκαν η πιο δημοφιλής κατηγορία στην Ευρώπη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, ακολουθούμενα από τα compact SUV και τα μικρά αυτοκίνητα.

Παρά την κυριαρχία των SUV, παραδοσιακά αυτοκίνητα όπως το Dacia Sandero, το Opel Corsa, το Peugeot 208 και το Renault Clio συνεχίζουν να καταγράφουν ικανοποιητικές πωλήσεις.

Ωστόσο, οι αυτοκινητοβιομηχανίες εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με το μέλλον των μικρότερων οχημάτων, εάν εφαρμοστούν οι αυστηροί κανονισμοί εκπομπών Euro 7, προγραμματισμένοι για το 2025.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών που θα καθιστούν τα μικρά αυτοκίνητα ακριβότερα, δημιουργώντας αβεβαιότητα για το μέλλον ορισμένων μοντέλων όπως το Polo και το Fabia.

Νίκος Βαϊλακάκης

O Νίκος μπορεί να είναι από τα πιο πρόσφατα μέλη στην ομάδα, αλλά διαθέτει πολυετή εμπειρία ως δημοσιογράφος από παλιά. Ακόμη και πριν δημιουργηθεί το caroto.gr!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!