NEAPINED

Δεν περνούν ΚΤΕΟ, δεν βγάζουν κάρτα καυσαερίων

Μπορεί να ακούγεται απίστευτο αλλά σε όλο το πάρκο των αυτοκινήτων που υπάρχει στη χώρα μας 3 στους 10 δεν περνούν από ΚΤΕΟ και 7 στους 10 δεν έχουν κάρτα καυσαερίων!

Εξακολουθεί μεγάλη μερίδα ιδιοκτητών οχημάτων να μην περνάνε τα οχήματα τους ΚΤΕΟ (Κέντρο Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων), όπως τονίζει στα κοινωνικά δίκτυα ο Κωνσταντίνος Βήκας, πρόεδρος των Ι.ΚΤΕΟ, μεταφέροντας το τι έλαβε χώρα στο συνέδριο για την αυτοκίνηση που έγινε πρόσφατα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Όπως εξηγεί,  το 32% απέχει από τη διαδικασία ελέγχου του οχήματος του, στα ΚΤΕΟ και την ίδια στιγμή 7 στα 10 οχήματα δεν μεριμνούν για την Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων. Πολύ φυσικό θα πει κανείς… αφού όταν δεν περνάς ΚΤΕΟ, θα σκεφτείς το πόσο ρυπαίνεις;

Ενδεικτικό της αδιαφορίας των ιδιοκτητών οχημάτων για τον προβλεπόμενο έλεγχο του οχήματος του είναι το γεγονός ότι αυτή συμπεριφορά επισείει σημαντικό πρόστιμο.

Το ΚΤΕΟ είναι ένας τεχνικός έλεγχος τον οποίο πρέπει να περνούν τα οχήματα για να διαπιστωθεί η κατάστασή τους όσον αφορά την ασφάλεια και τις εκπομπές ρύπων.

Για τα νέα οχήματα, ο πρώτος έλεγχος ΚΤΕΟ γίνεται όταν συμπληρώνουν 4 έτη από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας κυκλοφορίας τους. Από εκεί και πέρα, ο έλεγχος γίνεται ανά 2χρόνια.

Υπάρχει περιθώριο καθυστέρησης μιας εβδομάδας για τον έλεγχο, αλλά μετά από αυτό το διάστημα, το όχημα δεν θα έχει έγκυρο ΚΤΕΟ και, ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να κυκλοφορεί στους δρόμους μέχρι να περάσει τον έλεγχο.

Είναι πολύ σημαντικό για τους ιδιοκτήτες των οχημάτων να κρατούν ενημερωμένες τις ημερομηνίες για το ΚΤΕΟ ώστε να αποφύγουν τυχόν πρόστιμα ή άλλες νομικές επιπτώσεις.

Το πρόστιμο της τροχαίας σε περίπτωση ανέλεγκτου ΙΧ από ΚΤΕΟ έχει οριστεί στα 400 ευρώ, το οποίο μπορεί να περιοριστεί στο 1/8 (50 ευρώ) στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του οχήματος προσκομίσει Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου σε ισχύ εντός 10 ημερών.

Αν λάβουμε υπόψη ότι 9 εκατομμύρια είναι ο στόλος των οχημάτων στην Ελλάδα, τότε μιλάμε για τουλάχιστον 320.000 ανέλεγκτα οχήματα και περίπου 6 εκατομμύρια οχήματα χωρίς κάρτα καυσαερίων.

Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια ελέγχου διαπιστωθεί ότι δεν έχετε κάρτα καυσαερίων ή αυτή έχει λήξει, θα επιβληθεί πρόστιμο. Το ύψος του προστίμου κυμαίνεται από 35 € έως και 200 €, ανάλογα με τους ρύπους που εκπέμπει το αυτοκίνητό σας.

Είναι σημαντικό για τους ιδιοκτήτες οχημάτων να ενημερώνονται και να φροντίζουν να έχουν έγκυρη κάρτα καυσαερίων κάθε χρόνο, όχι μόνο για να αποφύγουν τα πρόστιμα, αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Πότε περνάει από ΚΤΕΟ ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!