NEAPINED

Γιατί επιβραδύνονται οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων (BEV) στην Ευρώπη επιβραδύνονται, καθώς οι αγοραστές περιμένουν για καλύτερα και πιο φθηνά μοντέλα που θα είναι διαθέσιμα μέσα στην επόμενη τριετία.

Παρά την αύξηση των BEV πωλήσεων κατά 47% του πρώτου εξαμήνου του 2023, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των Tesla, του Ομίλου Volkswagen και της Mercedes-Benz, εκφράζουν ανησυχία. Υψηλά επιτόκια και μια παγωμένη αγορά αποτρέπουν τους πελάτες, προειδοποιούν, με τις παραγγελίες BEV της Volkswagen να έχουν πέσει στο μισό από ό,τι πέρυσι.

Ντίλερ στη Γερμανία και την Ιταλία, καθώς και έρευνα από τέσσερις παγκόσμιες εταιρείες ανάλυσης δεδομένων, υποστηρίζουν ότι υπάρχει κάτι περισσότερο από την οικονομική αβεβαιότητα πίσω από την επιβράδυνση, με τους καταναλωτές να μην είναι πεπεισμένοι ότι τα BEV ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους ως προς την ασφάλεια, την αυτονομία και την τιμή πώλησης.

«Πολλοί υποθέτουν ότι η τεχνολογία θα βελτιωθεί και θα προτιμούσαν να περιμένουν τρία χρόνια για το επόμενο μοντέλο παρά να αγοράσουν ένα BEV τώρα που θα χάσει γρήγορα την αξία του», δηλώνει η Flavia Garcia από την Εδιμβούργο, Σκωτία.

Αναλυτές προειδοποίησαν εδώ και καιρό ότι η έλλειψη προσιτών BEV θα επιβραδύνει την απότομη αύξηση των πωλήσεων. Οι ΗΠΑ, παρόλο που βρίσκονται πίσω στη μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση, δέχονται εξίσου μία ανάλογη πίεση. Οι Ford και GM πρόσφατα προειδοποίησαν ότι καθυστερούν το λανσάρισμα φθηνότερων BEV και περιορίζουν τις δαπάνες λόγω ασθενέστερης ζήτησης και υψηλότερων κοστών.

Παρά την φύση του προβλήματος, ειδικοί τονίζουν τη σημασία των αυτοκινητοβιομηχανιών να παρακολουθούν τους ανταγωνιστές τους, ιδίως την Tesla και τις κινεζικές μάρκες, προκειμένου να μην παραμείνουν πολύ πίσω.

Ενώ οι αυξημένες πωλήσεις μπορεί να δείχνουν ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες επιλύουν προβλήματα αλυσίδας εφοδιασμού παρά να αντικατοπτρίζουν αυξανόμενη ζήτηση, η πρόθεση αγοράς ενός BEV παραμένει σταθερή στη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας έρευνας αγοράς «The Langston».

Η αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει το τεράστιο ζήτημα της μετάβασης του εξηλεκτρισμού λόγω των υψηλών επενδύσεων και των αργών ρυθμών απόσβεσης. Κάτι που θα φανεί πιο έντονα από του χρόνου και μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Έτσι, οι κατασκευαστές αντιμετωπίζουν την πρόκληση να ισορροπήσουν ανάμεσα στην κερδοφορία και τη διατήρηση ανταγωνιστικότητας στον ταχέως εξελισσόμενο χώρο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!