NEAPINEDΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ανασφάλιστα και χωρίς πινακίδες τα περισσότερα τρέιλερ που κυκλοφορούν – Πως θα το δηλώσεις;

Με αφορμή το σημερινό ατύχημα στον Κηφισό που αφορούσε όχημα που ρυμουλκούσε τρέιλερ με ξύλα και αυτό εξετράπη από την πορεία του προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος, εύλογα γεννιούνται ερωτήματα σχετικά με την κυκλοφορία των τρέιλερ στους ελληνικούς δρόμους, που με τη νέα νομοθεσία οφείλουν να είναι πλέον ασφαλισμένα. 

Μιλώντας με φορείς του κλάδου, επεσήμαναν στο Caroto ότι ελάχιστοι οδηγοί έχουν συμμορφωθεί με τη νέα νομοθεσία που επιτρέπει την κυκλοφορία των ρυμουλκούμενων μόνο όταν αυτά έχουν πλέον ειδικές πινακίδες και είναι ασφαλισμένα.

Πράγματι, αν σταχυολογήσει κανείς αγγελίες για πώληση τρέιλερ στο διαδίκτυο θα διαπιστώσει οποιοσδήποτε, ότι στα δάχτυλα του ενός χεριού θα μετρήσει κανείς τα νόμιμα τρέιλερ, που μπορούν να κυκλοφορήσουν στους ελληνικούς δρόμους. Προφανώς, οι κάτοχοι τους τα αγόρασαν από νόμιμες εταιρίες, αλλά οι περισσότεροι δεν έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες στο υπουργείο Μεταφορών προκειμένου να λάβουν τα νέα χαρτιά που απαιτούνται.

Τα ρυμουλκούμενα τρέιλερ, σύμφωνα με την απόφαση Β’ 4966 του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, πρέπει πλέον να έχουν δική τους άδεια κυκλοφορίας και να ασφαλίζονται μόνα τους για αστική ευθύνη, ξεχωριστά από την ασφάλεια αυτοκινήτου. Με την ανεξάρτητη άδεια κυκλοφορίας, τα ρυμουλκούμενα πλέον αποκτάνε πινακίδες κυκλοφορίας και μπορούν να έλκονται από οποιοδήποτε ικανό όχημα.

Για να εκδώσετε άδεια κυκλοφορίας στο τρέιλερ θα πρέπει να προσκομίσετε τα απαραίτητα έγγραφα στις κατά τόπους Διευθύνσεις Μεταφορών. Αυτά τα δικαιολογητικά είναι:

Αν υπάρχει έγκριση τύπου για το ρυμουλκούμενο:

  • Συμπληρωμένη αίτηση για την άδεια κυκλοφορίας
  • Το πρωτότυπο σημείωμα ρυμούλκησης
  • Τέσσερες περιμετρικές φωτογραφίες του οχήματος, διαστάσεων 7χ10εκατοστών. Σε αυτές τις φωτογραφίες θα πρέπει να φαίνεται ευκρινώς η πίσω όψη του οχήματος με τα φώτα και τη θέση πινακίδας, η πλάγια καθώς και εμπρόσθια όψη (μαζί με τη διάταξη σύνδεσης με το όχημα) ενώ τέλος σε κάποια φωτογραφία θα πρέπει να φαίνεται και ο χαραγμένος αριθμός πλαισίου.

Με τα παραπάνω δικαιολογητικά εκδίδεται άμεσα η άδεια κυκλοφορίας για το ρυμουλκούμενο.

Αν το ειδικό σημείωμα ρυμούλκησης έχει εκδοθεί βάση της υπ’ αριθμ. οικ. 34075/3603/1999 (Β΄ 2117) υ.α τότε θα καταθέσετε όλα τα δικαιολογητικά πλην του αριθμού πλαισίου και στη συνέχεια η Υπηρεσία σας χορηγεί τον 17ψήφιο αριθμό αναγνώρισης.

Έπειτα ξανά πηγαίνετε στην ειδική υπηρεσία και καταθέτετε:

  • Βεβαίωση μηχανικού ότι χάραξε τον αριθμό πλαισίου στο ρυμουλκό
  • Φωτογραφίες διαστάσεων 7×10εκατοστών στις οποίες να φαίνεται ο αριθμός αναγνώρισης
  • Το αποτύπωμα του εγχάρακτου αριθμού αναγνώρισης

Κόστος και παράβολα για την έκδοση άδειας κυκλοφορίας

Για την κατηγορία 01, την πιο συνηθισμένη δηλαδή κατηγορία ρυμουλκών, το κόστος είναι 30 ευρώ και καταβάλλεται μέσω παράβολου με τον κωδικό 2992 (ανταλλακτικά πινακίδων). Σύντομα θα υπάρχει κωδικός αποκλειστικά για τις άδειες κυκλοφορίας των ρυμουλκώμενων.

Για την κατηγορία 02 και άνω το τέλος είναι 75€.

Μετά την έκδοση άδειας κυκλοφορίας, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να εκδώσουν άμεσα ασφάλεια τρέιλερ καθώς πλέον είναι αυτοτελή και ανεξάρτητη από την ασφάλεια αυτοκινήτου που ήδη διαθέτουν.

Σε ό,τι αφορά τέλος το κόστος της ασφάλισης ενός τρέιλερ ξεκινάει από 35 ευρώ περίπου σε ετήσια βάση.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!