NEA

Πόσα αυτοκίνητα παρήγαγε φέτος η ΕΕ στο 9μηνο;

Στο φουλ δουλεύουν τα εργοστάσια αυτοκινήτου παγκοσμίως, όπως φανερώνουν τα στοιχεία του εννεαμήνου, που δημοσιοποίησαν οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές.

Συγκεκριμένα πάνω από 9 εκατομμύρια αυτοκίνητα παρήχθησαν στην ΕΕ τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2023, σημειώνοντας αύξηση 14% από την ίδια περίοδο το 2022.

  • Στο μεταξύ οι ΗΠΑ παρήγαγαν σχεδόν έξι εκατομμύρια αυτοκίνητα, αυξάνοντας κατά 11,2 εκατομμύρια.
  • Η Κίνα παρήγαγε 17,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα τα πρώτα τρία τρίμηνα, αυξάνοντας με βραδύτερο ρυθμό 4,7%, σε σύγκριση με άλλες μεγάλες αγορές παραγωγής αυτοκινήτων.
  • H Ιαπωνία παρήγαγε 5,6 εκατομμύρια αυτοκίνητα τα πρώτα τρία τρίμηνα, σημειώνοντας αύξηση 18,5%.

Εμπορικές συναλλαγές

Να τονιστεί ότι το εμπόριο αυτοκινήτων στην ΕΕ κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα 70 εκατ. ευρώ τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2023, αύξηση 4,7%.

Μάλιστα η Κίνα ήταν ο κορυφαίος εισαγωγέας αυτοκινήτων παραγωγής στην ΕΕ τόσο σε όγκο όσο και σε αξία, σημειώνοντας αύξηση κατά 58,1%, που αντιπροσωπεύει το 17,2% της αγοράς.

Στο μεταξύ οι αγορές εισαγωγών αυτοκινήτων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκαν κατά 62,4% και 33,2% αντίστοιχα.

Τέλος, τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2023, η αξία των εξαγωγών των αυτοκινήτων παραγωγής της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 28,1% και 16%, αντίστοιχα – στην Κίνα, η αξία των εξαγωγών μειώθηκε σχεδόν κατά 18%

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!