NEAΧΡΗΣΤΙΚΑ

Ποια παράβαση κάνει καθημερινά ένας πεζός και επιφέρει πρόστιμο 40 ευρώ

Ποιος είπε ότι οι πεζοί δεν έχουν υποχρεώσεις όταν αυτοί διασχίζουν δρόμους και διαβάσεις;

Όλοι μένουμε στις παραβάσεις των οδηγών, αλλά λίγοι ασχολούνται με τις παραβάσεις των πεζών, καθώς ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που έχουν βεβαιωθεί με πρόστιμα.

Χαρακτηριστικό είναι τι ισχύει με τη φωτεινή σηματοδότηση για τους πεζούς, όπου το άρθρο 7 του ΚΟΚ είναι ξεκάθαρο. Μάλιστα προβλέπει και πρόστιμο 40 ευρώ αν ο πεζός δεν ακολουθήσει τα παρακάτω:

1. Οι πεζοί υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τις ενδείξεις των ειδικών γι’ αυτούς φωτεινών σηματοδοτών ως ακολούθως, εκτός αν η ρύθμιση της κυκλοφορίας γίνεται από τροχονόμους κατά διάφορο τρόπο.

  • Πράσινο σταθερό φως με σύμβολο άτομο που βαδίζει: Οι πεζοί μπορούν να διασχίσουν το οδόστρωμα
  • Ερυθρό σταθερό φως με σύμβολο άτομο σε στάση: Οι πεζοί δεν μπορούν να διασχίσουν το οδόστρωμα.
  • Πράσινο φως στο οποίο αναβοσβήνει με σύμβολο άτομο που βαδίζει: Οι πεζοί μπορούν να διασχίσουν το οδόστρωμα με ιδιαίτερη προσοχή.

2. Αν ο πεζός καταληφθεί στη διάβαση από το ερυθρό φως με το σύμβολο ατόμου σε στάση, δικαιούται να συνεχίσει την πορεία του προς την απέναντι πλευρά της οδού. Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 40 ευρώ.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς ότι σε πολλές περιπτώσεις γινόμαστε και εμείς παραβάτες προκειμένου να διασχίσουμε μια διάβαση. Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο που επισυνάπτουμε, όπου ο χρόνος για περάσει κανείς μια διάβαση δεν επιτρέπει ολιγωρία…

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!