NEA

Έτσι η κινεζική BYD πήρε κεφάλι από την Tesla στην παγκόσμια αγορά των ηλεκτρικών

Ο Κινέζος πρωταθλητής ηλεκτρικών αυτοκινήτων BYD απέσπασε από την αμερικανική Tesla τον τίτλο του μεγαλύτερου παγκόσμιου πωλητή οχημάτων για το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Μένει να δούμε αν η Tesla θα παραμείνει παραμένει ο μεγαλύτερος πωλητής για ολόκληρο το έτος.

Η BYD (ακρωνύμιο του «Build Your Dreams») ιδρύθηκε το 1995 στο Shenzhen, μια μητρόπολη της νότιας Κίνας όπου έχουν την έδρα τους πολλοί τεχνολογικοί όμιλοι (Huawei, Tencent κ.λπ.). Η εταιρεία, αρχικά ειδικευμένη στον σχεδιασμό και την κατασκευή μπαταριών, διαφοροποιήθηκε σε αυτοκίνητα από το 2003.

Η στενή συνεργασία της BYD με την πόλη Shenzhen, όπου τα δημόσια λεωφορεία μετατράπηκαν σε πλήρως ηλεκτρικά το 2017, ήταν το εφαλτήριο. Η Κίνα «…μπήκε στον εξηλεκτρισμό των μέσων μαζικής μεταφοράς πολύ πριν από όλες τις άλλες χώρες».

Η μάρκα προμηθεύει τώρα μπαταρίες στους κύριους κατασκευαστές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Tesla, BMW, Mercedes και Audi. Πέρυσι, η BYD έγινε επίσης ο πρώτος κατασκευαστής στον κόσμο που έφτασε στο συμβολικό ορόσημο των 5 εκατομμυρίων ηλεκτρικών οχημάτων που παράγονται.

Κρατική στήριξη

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο σε απόλυτες τιμές, πολύ νωρίς έκανε τη μετάβαση στην ηλεκτρική ενέργεια.Οι γενναιόδωρες επιδοτήσεις αγορών επέτρεψαν να απογειωθούν οι πωλήσεις, ενώ πολλοί καινοτόμοι τοπικοί κατασκευαστές έχουν εμφανιστεί για να υποστηρίξουν αυτή τη μετάβαση στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο. Αυτό το πλαίσιο, όπως τονίζεται, ήταν περισσότερο από ευνοϊκό για την BYD.

Στα τέλη του 2022, η κινεζική κυβέρνηση υπολόγισε τις επιδοτήσεις και τις φορολογικές ελαφρύνσεις μόνο για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων σε περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια γιουάν (περίπου 26 δισεκατομμύρια ευρώ). Αυτή η υποστήριξη έδωσε στις κινεζικές εταιρείες ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα έναντι των ξένων ανταγωνιστών τους.

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ανησυχεί για την έντονη ανάπτυξη των κινεζικών εμπορικών σημάτων στην αγορά της για τους κατασκευαστές της, ξεκίνησε έρευνα τον Σεπτέμβριο για υποψίες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!