NEAPINED

Ποια είναι η BYD και πως κατάφερε να γίνει παγκόσμια δύναμη

Στο συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων (BEV), μία εταιρία που μέχρι πριν από μερικά χρόνια δεν τη γνωρίζαμε καν, την BYD «Build Your Dreams», εξαπλώνει την κυριαρχία της στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.

Η αξιοσημείωτη άνοδος της BYD έφτασε σε νέα ύψη το 2023, όταν η εταιρεία πέτυχε έναν εντυπωσιακό αριθμό πωλήσεων άνω των 3 εκατομμυρίων οχημάτων παγκοσμίως, παρουσιάζοντας σχεδόν επταπλάσια αύξηση από τις πωλήσεις του 2020.

Αυτό που είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτο είναι η στρατηγική αλλαγή της BYD που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2022, υποδηλώνοντας την πλήρη μετάβαση από τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης για να επικεντρωθεί εξ ολοκλήρου στα EV.

Ιδρύθηκε το 1995 στην Κίνα με μια μικρή ομάδα 20 εργαζομένων. Ενώ ξεκίνησε το ταξίδι της περίπου την ίδια εποχή με την Tesla, η BYD ακολούθησε μια ξεχωριστή διαδρομή για να αναδειχθεί σε μια τρομερή δύναμη στην παγκόσμια αγορά EV.

Η BYD συγκέντρωσε αρχικά αρνητικά  σχόλια της διεθνούς κοινότητας λόγω της πρώιμης παραγωγής αντιγράφων αυτοκινήτων και της αντιληπτής έλλειψης τεχνικής και σχεδιαστικής καινοτομίας. Ωστόσο, τα δεδομένα άλλαξαν δραματικά με την πάροδο των ετών.

Με αφετηρία το Shenzhen της Κίνας, η πορεία της BYD ξεκίνησε με την παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου για κινητά τηλέφωνα στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Η είσοδός της στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας έγινε το 2003 με την εξαγορά της Xi’an Qinchuan Automobile, οδηγώντας στην παρουσίαση του πρώτου μοντέλου παραγωγής της, το F3 compact sedan, το 2005.

Ωστόσο, τα πρώτα μοντέλα αντιμετώπισαν κριτική για την ποιότητα, το σχεδιασμό και την τεχνολογία τους.

Ένα σημαντικό σημείο καμπής ήρθε το 2008, όταν η Berkshire Hathaway του Warren Buffet επένδυσε 225 εκατομμύρια δολάρια στη BYD, κυρίως λόγω του ενδιαφέροντος για την επιχείρηση μπαταριών της.

Τα επόμενα χρόνια παρατηρήθηκαν σημαντικές επενδύσεις και κίνητρα από την κινεζική κυβέρνηση, ωθώντας τη BYD και ολόκληρη την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία σε μια εκπληκτική παγκόσμια ηγετική θέση.

Η γκάμα της BYD επεκτείνεται πέρα από τα επιβατικά αυτοκίνητα, περιλαμβάνοντας μικρά αυτοκίνητα πόλης, λεωφορεία, φορτηγά και ένα ευρύ φάσμα ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Ενώ τα επιβατικά της αυτοκίνητα φέρουν το σήμα της BYD, η εταιρεία έχει εισαγάγει διάφορες υπο-μάρκες όπως η Denza, η Yangwang και η πρόσφατα ανακοινωθείσα Fangchengbao, η καθεμία από τις οποίες απευθύνεται σε διαφορετικά τμήματα της αγοράς και προτιμήσεις.

Η παγκόσμια επέκταση της BYD ήταν σημαντική, με παρουσία στη Μέση Ανατολή, τη Νότια Αμερική, την Αφρική, την Ευρώπη, τη Νοτιοανατολική Ασία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ωκεανία.

Παρά το γεγονός ότι η BYD έχει έδρα στη Βόρεια Αμερική στο Λος Άντζελες, δεν έχει ακόμη πουλήσει αυτοκίνητα στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω των δασμών και των γεωπολιτικών εντάσεων, αν και έχει ξεκινήσει πωλήσεις στο Μεξικό και εξετάζει το ενδεχόμενο να κατασκευάσει εργοστάσιο στη χώρα.

Όσον αφορά την παραγωγή, η BYD είναι ένας σημαντικός παίκτης, κατασκευάζοντας ένα ευρύ φάσμα οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων λεωφορείων, φορτηγών και φορτηγών.

Η δέσμευση της εταιρείας για περιβαλλοντική βιωσιμότητα είναι εμφανής στο ρόλο της ως ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές μπαταριών στον κόσμο, με μια ολοκληρωμένη αλυσίδα εφοδιασμού από την εξόρυξη ορυκτών μέχρι την τελική συναρμολόγηση των μπαταριών.

Η προηγμένη τεχνολογία μπαταριών της BYD, ιδίως η μπαταρία BYD Blade που θέτει ως προτεραιότητα την πυρασφάλεια, έχει συγκεντρώσει την προσοχή. Τα EV της εταιρείας αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο για την προσφορά εντυπωσιακής αυτονομίας, τεχνολογίας και επιδόσεων σε ανταγωνιστικές τιμές.

Ο ευρωπαϊκός Τύπος επαινεί τα αυτοκίνητα της BYD για τη στιβαρή κατασκευή τους, τα προηγμένα ντιζάιν και την ελκυστική συνολικά απόδοσή τους.

Με τα αξιοσημείωτα στοιχεία πωλήσεων της BYD το 2023, ξεπερνώντας ακόμη και τον γίγαντα της βιομηχανίας Tesla σε παραδόσεις ηλεκτρικών οχημάτων, η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία έχει καθιερωθεί σταθερά ως σοβαρός παίκτης στον ηλεκτρικό χώρο.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!