NEAPINED

Τα κρυφά κόστη που ανεβάζουν τις τιμές των νέων αυτοκινήτων

Δυσάρεστες εκπλήξεις μπορεί να κρύβει η αγορά του νέου αυτοκινήτου για τους καταναλωτές και δεν είναι λίγες οι φορές που λίγο πριν την τελική υπογραφή τους έχουν κάνει πίσω…

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί η τιμή εκκίνησης απέχει από την τιμή του επιθυμητού μοντέλου. Δεν μιλάμε μόνο για τα επίπεδα εξοπλισμού, που αλλάζουν από εκδόσεις σε εκδόσεις και φυσικά ανεβάζουν την τελική τιμή, αλλά και για τις επιπλέον χρεώσεις που υπάρχουν και ανεβάζουν μερικές δεκάδες ευρώ τις αρχικές τιμές ακόμα και στα πιο φτηνά μοντέλα.

Έτσι, ενώ έχεις δει την ωραία διαφήμιση που κάνει λόγο για μια τιμή ιδιαίτερη εντυπωσιακή, η τελική τιμή μπορεί να ξεπεράσει και τα 1.000 και πλέον ευρώ στην αρχική τιμή της φτηνής εκδοχής του.  Ποια λοιπόν είναι τα έξοδα που υπάρχουν και καλό είναι να τα ξέρεις για να μη βρεθείς προ δυσάρεστων εκπλήξεων; Αυτά είναι:

  • τα έξοδα έκδοσης πινακίδων (Συνήθως είναι 50 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της αμοιβής του διεκπεραιωτή)
  • η υποχρεωτική από το νόμο ασφάλιση του αυτοκινήτου (αυτή εκκινεί από 150 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση για ένα εξάμηνο)
  • τα τέλη κυκλοφορίας (αν επιβαρύνεται με αυτά)
  • Επίσης, πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι οι εταιρείες χρεώνουν έξοδα μεταφοράς και προετοιμασίας για το καινούργιο όχημα (PDI: Pre Delivery Inspection) που στις περισσότερες περιπτώσεις κοστίζουν έως 300 ευρώ.
  • Και φυσικά χρέωση για χρώμα αν είναι μεταλλικό. Λίγα είναι τα χρώματα που δεν έχουν χρέωση (συνήθως το λευκό είναι χωρίς χρέωση).  Η χρέωση για τα χρώματα ξεκινάει από 300 ευρώ και μπορεί να φτάσει και τα 1500 ανάλογα τη φίρμα.

Αν προστεθούν τα παραπάνω, τότε ένα καινούριο αυτοκίνητο με τιμή εκκίνησης τα 25.000 ευρώ για παράδειγμα, μπορεί τελικά η τιμής αγοράς του να είναι και 26.500 ευρώ… και όχι 25.000 ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για έναν οικογενειακό προϋπολογισμό. 

Και αν μάλιστα η αγορά γίνει με χρηματοδότηση, το επιτόκιο θα υπολογιστεί για την τελική τιμή, μετά τις χρεώσεις που αναφέραμε παραπάνω δηλαδή.

Σε κάθε περίπτωση οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τις χρεώσεις που έχουν οι ντίλερ που πουλάνε νέα αυτοκίνητα, γιατί μπορεί αναλόγως την περίπτωση, να τεθούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!