NEA

Με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή ενός αυτοκινήτου;

A used car from the comfort of your own sofa

Τελικά, με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή ενός αυτοκινήτου; Καινούργιου ή μεταχειρισμένου δεν έχει και πολύ σημασία, αφού ο προβληματισμός και το άγχος σε πολλές περιπτώσεις είναι το ίδιο.

Πάνω κάτω όλοι όσοι έχουν αγοράσει αυτοκίνητο με τα παρακάτω κριτήρια που θα διαβάσετε,  θα αναγνωρίσετε τον εαυτό σας, όταν και εσείς περάσατε από το βάσανο της επιλογής. 

Εμείς συμβουλευτήκαμε το autotrader.com και συμφωνήσαμε απόλυτα για τους παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά ενός αυτοκινήτου. Μάλιστα περιορίσαμε το πεδίο σε επτά κριτήρια που πρέπει να λάβει υπόψη κάθε αγοραστής αυτοκινήτου και αυτά δεν είναι άλλα από τα εξής:

1) σχεδιασμός
2) κόστος
3) ασφάλεια
4) λειτουργικότητα
5) απόδοση
6) οικονομία καυσίμου
7) τεχνολογία

Η εμφάνιση του αυτοκινήτου: Αν και το κριτήριο της εμφάνισης είναι το πλέον υποκειμενικό, ωστόσο αυτό είναι το πιο βασικό από όλα τα κριτήρια, επειδή βασίζεται στο συναίσθημα. Εάν η σχεδίαση ενός αυτοκινήτου είναι ελκυστική για εσάς, θα καθορίσει την τελική σας επιλογή. Πιθανότατα θα αποφασίσετε αν σας αρέσει ένα αυτοκίνητο μέσα σε 10 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που θα το κοιτάξετε. Τώρα θα μου πείτε όσοι αγοράζουν το pickup της Tesla… το ερωτεύτηκαν;

Το κόστος κτήσης ενός αυτοκινήτου: Στην Ελλάδα με τους μισθούς που λαμβάνουμε τελικά είναι μάλλον το σημαντικότερο κριτήριο για την αγορά ενός αυτοκινήτου. Για αυτό, άλλωστε, υπάρχουν και τα χρηματοδοτικά προγράμματα ώστε να κάνουν πράξη το όνειρο…

Η ασφάλεια: Για πολλούς, δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το να προστατεύουν τον εαυτό τους και τα μέλη της οικογένειάς τους. Οι δοκιμές σύγκρουσης από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας (NHTSA) και το Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) είναι πολύ ενδεικτικές για το πώς θα συμπεριφερθεί ένα όχημα σε μια κατάσταση ατυχήματος.  Για αυτό άλλωστε και διαφημίζονται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Άλλωστε, η κακή βαθμολογία στις δοκιμές σύγκρουσης εμπόδισε τα κινέζικα να γίνουν στο παρελθόν ελκυστικά.

Λειτουργικότητα – Χρηστικότητα: Ειδικά αν έχεις οικογένεια θέλεις να μάθεις όλες τις λεπτομέρειες που συνδέονται με τους χώρους. Παράλληλα θες να μάθεις για την ευελιξία τους στους δρόμους που θα κινηθεί, θες να ξέρεις τον εξοπλισμό της άνεσης και γενικότερα και γενικά  θες να ξέρεις,  αν ένα αυτοκίνητο θα σου λύσει προβλήματα και κυρίως δεν θα  σου δημιουργήσει.

Απόδοση: Μέχρι το 2010, δηλαδή λίγο πριν χτυπήσει η κρίση για τα καλά την πόρτα της Ελλάδας, όλες οι συζητήσεις μεταξύ των εραστών της αυτοκίνησης… ήταν πόσα άλογα βγάζει πχ το CRX της Honda και πόσο κάνει τα 0-100 χλμ./ώρα το Punto GT… Μετά τα ξεχάσαμε και περάσαμε στην εποχή του Downsizing στους κινητήρες και μάθαμε για τη ροπή,  την κατανάλωση του Diesel και τι σημαίνει οικονομική οδήγηση… Αυτά και πολλά άλλα έχουν  να κάνουν με το κριτήριο της απόδοσης ενός αυτοκινήτου.

Οικονομία καυσίμου: Όσον αφορά το κόστος και την προσιτή τιμή, η οικονομία καυσίμου είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας. Πλέον οι περισσότεροι αγοραστές είναι εξοικειωμένοι με την κατανάλωση και το κόστος μετακίνησης και  για αυτό άλλωστε υπολογίζεται από τους υποψήφιους αγοραστές. Προφανώς, ένα μοντέλο με κατανάλωση 5 λίτρα ανά 100 χλμ είναι πιο ανταγωνιστικό από αυτό που καταναλώνει 7 και 8 λίτρα στα 100 χλμ. 

Τεχνολογία: Σήμερα, η τεχνολογία στο αυτοκίνητο μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Από εξελιγμένα συστήματα υποστήριξης οδηγού μέχρι και hot-spot για φορητές συσκευές και ασύρματη φόρτιση. Πλέον τα οχήματα έχουν φορτωθεί με απίστευτη τεχνολογία, που όπως και να το κάνουμε σε πολλούς αρέσει και για αυτό την ψάχνει.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!