NEA

Το επόμενο Renault Clio θα είναι και ηλεκτρικό

Η Renault ετοιμάζεται να εξηλεκτρίσει περαιτέρω την γκάμα της με το λανσάρισμα μιας ηλεκτρικής έκδοσης του Clio, η οποία αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο της του χρόνου ως ένα μεγαλύτερο, πιο οικογενειακό supermini.

Προγραμματισμένη για να κυκλοφορήσει στους δρόμους το 2026 (μετά την παρουσίαση κάποια στιγμή μέσα στο 2025), η επερχόμενη γενιά του Clio θα είναι εξοπλισμένη με υβριδικά και ηλεκτρικά συστήματα πρόωσης, ευθυγραμμιζόμενη με τη στρατηγική της Renault να προσφέρει μικρά, προσιτά αυτοκίνητα.

Έτσι, το νέο Clio θα διατηρήσει την πλήρως υβριδική βενζινοκίνητη έκδοσή του, ενώ παράλληλα θα ανοίξει την πόρτα για μια αμιγώς ηλεκτρική έκδοση, χάρη στην προσαρμοστικότητα της πλατφόρμας. Δεν αποκλείεται η συνέχιση της διάθεσης της έκδοσης LPG για συγκεκριμένες αγορές.

Όσον αφορά στο ηλεκτρικό Clio, αυτό θα βασίζεται σε μια τροποποιημένη έκδοση της πλατφόρμας Ampr Small που θα μοιράζεται με το νέο Renault 5. Αυτή η πλατφόρμα, διαθέσιμη σε διάφορα μεγέθη, θα χρησιμοποιηθεί για το Clio EV που θα ανταγωνιστεί άλλα ηλεκτρικά supermini, όπως το Peugeot e-208.

Παρά τις διαφορές στα συστήματα κίνησης, οι πλατφόρμες της Renault για το B-segment παρουσιάζουν σημαντικές ομοιότητες, επιτρέποντας τόσο στα βενζινοκίνητα όσο και στα ηλεκτρικά Clio να μοιράζονται βασικά εξαρτήματα (π.χ. το ταμπλό, οθόνες, ηλεκτρονικά κ.α.).

Η σχεδιαστική κατεύθυνση της Renault για το νέο Clio υποδηλώνει μια απόκλιση από το σημερινό του στυλ, με στοιχεία που προέρχονται από τα πιο πρόσφατα μοντέλα της μάρκας, όπως είναι το Austral και το Megane E-Tech. Μία πρώτη γεύση μας δίνει η ψηφιακή προσέγγιση από το kolesa.ru.

Αν και ελαφρώς μακρύτερο από το Renault 5, το νέο Clio στοχεύει να διατηρήσει το συμπαγές του αμάξωμα, προσφέροντας παράλληλα αυξημένο εσωτερικό χώρο για επιβάτες και αποσκευές.

Παρόλο που η άμεση προτεραιότητα μπορεί να μην είναι το λανσάρισμα του ηλεκτρικού Clio λόγω των υφιστάμενων εκδόσεων ICE και υβριδικών, ο επικεφαλής μηχανικών της Renault τονίζει τη σημασία των ποικίλων πλατφορμών για τη μελλοντική ευελιξία.

Νίκος Βαϊλακάκης

O Νίκος μπορεί να είναι από τα πιο πρόσφατα μέλη στην ομάδα, αλλά διαθέτει πολυετή εμπειρία ως δημοσιογράφος από παλιά. Ακόμη και πριν δημιουργηθεί το caroto.gr!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!