NEA

Κίνα vs Ευρώπη: Δασμούς εσείς; Δασμούς και εμείς!

Η Κίνα ετοιμάζεται να επιβάλει δασμούς έως και 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα με μεγάλους κινητήρες από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ενισχύοντας τις εμπορικές εντάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο.

Αυτή η κίνηση έρχεται ως αντίποινα στις ενέργειες της ΕΕ, η οποία βρίσκεται κοντά σε μια απόφαση για την επιβολή δασμών στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα μετά από έρευνα για επιδοτήσεις που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2023.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας στην ΕΕ τόνισε ότι οι νέοι δασμοί θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά τις σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΕΕ. Παρά τις προσπάθειες του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ να αποτρέψει την ΕΕ από το να ευθυγραμμιστεί με τις ΗΠΑ, οι εντάσεις αυξάνονται.

Η ΕΕ αναμένεται να λάβει μια προκαταρκτική απόφαση για τους δασμούς στις αρχές Ιουνίου, με την πιθανή επιβολή τους μέχρι τον Ιούλιο.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη εφαρμόσει δασμούς 100% στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, κάτι που επηρεάζει αρνητικά την Κίνα. Η ΕΕ επίσης εξετάζει τις κινεζικές επιδοτήσεις σε πολλούς τομείς, προσθέτοντας περαιτέρω πίεση.

Οι δασμοί της Κίνας θα στοχεύουν κυρίως τα αυτοκίνητα με κινητήρες μεγαλύτερους από 2,5 λίτρα, επηρεάζοντας αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Toyota, η Mercedes-Benz και η BMW.

Η Κίνα εισήγαγε 250.000 τέτοια αυτοκίνητα το προηγούμενο έτος, με τον τρέχοντα εισαγωγικό δασμό από την Ευρώπη να είναι 15%.

Εκτός από τα αυτοκίνητα, η Κίνα υπαινίσσεται δασμούς στο ευρωπαϊκό κρασί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, και διερευνά τις εξαγωγές μπράντι από την Ευρώπη.

Η Κίνα τονίζει επίσης την κυριαρχία της στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων και στις αλυσίδες εφοδιασμού μπαταριών, προειδοποιώντας για περαιτέρω εντάσεις.

Αυτή η εξέλιξη υπογραμμίζει την κλιμακούμενη ένταση στο παγκόσμιο εμπόριο και τις πιθανές επιπτώσεις στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις, καθώς οι μεγάλες οικονομίες επιβάλλουν αμοιβαία μέτρα προστατευτισμού.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!