PINEDΔΟΚΙΜΕΣ

MG ZS Max Hybrid+ [test drive]

Οι κινεζικές εταιρείες στο χώρο του αυτοκινήτου έχουν εξελιχθεί από κομπάρσοι -τις περασμένες δεκαετίες- σε πρωταγωνιστές σχετικά με το παρόν και το μέλλον της αυτοκίνησης. Τρανταχτό παράδειγμα ο στόλος της MG που «καλπάζει» με ακραίους ρυθμούς.

Και πως αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία με τη βαριά κληρονομιά αλλά το μικρό ειδικό βάρος (οι Κινέζοι καρπώθηκαν το όνομα MG), κατάφερε μέσα σε χρόνο DT να γίνει ρυθμιστής της αγοράς; Δειλά-δειλά παρουσίασε το αξιοπρεπές ZS, έπειτα έδειξε την κλίση της στα ηλεκτρικά με το πολύ καλό MG4, για να δώσει ρεσιτάλ με το φουλ υβριδικό MG3.

Το τελευταίο φαίνεται ότι παγίωσε μία κατάσταση στην αγορά των εντυπώσεων, αφού έδειξε πως οι Κινέζοι ήρθαν για να καταφέρουν πολλά περισσότερα από το ρίξουν ένα απλό πυροτέχνημα, κάνοντας μεγαλύτερους ανταγωνιστές να ιδρώνουν για τα καλά.

Αυτό δεν αργείς και τόσο να το καταλάβεις στην περίπτωση του μοντέλου της δοκιμής μας. Του απόλυτου upgrade δηλαδή της πρώτης εκδοχής του ZS που γνωρίσαμε. Τα δύο SUV θα συνυπάρχουν ως επιλογές, ωστόσο μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις.

Το ZS Max είναι σούπερ αναβαθμισμένο αισθητικά, με όμορφα φωτιστικά LED, αιχμηρό στις γραμμές του και ενδιαφέρον από όλες τις απόψεις, φέροντας σαφέστατα μία ευρωπαϊκή φιλοσοφία στο ντιζάιν του.

Είναι μακρύτερο κατά 11 εκατοστά (4,43 εκατοστά) και έχει μακρύτερο μεταξόνιο κατά 4 εκατοστά (2,62 μέτρα). Παραμένει δηλαδή μέσα στο πλαίσιο της κατηγορίας των B SUV, όντας όμως ένας από τους πιο «μεγάλους» εκπροσώπους.

Ευρωπαϊκός… άνεμος πνέει και στο εσωτερικό του SUV της MG, με τις δύο ψηφιακές οθόνες (7 και 12,3 ίντσες) να τραβούν την προσοχή, ενώ και το υπόλοιπο περιβάλλον να μοιάζει προσεγμένο και χωρίς ελλείμματα σε θέμα ποιότητας.

Μαλακά υλικά όπου χρειάζεται, επένδυση από δερματίνη, χρωμιωμένες επιφάνειες και φυσικοί διακόπτες για μπόλικες λειτουργίες, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που αφήνουν καλές εντυπώσεις, με μοναδική mini παραφωνία τον αχρείαστα φαρδύ επιλογέα.

Όλα στο ZS Max γίνονται εύκολα και με άμεση εξοικείωση, αφού το περιβάλλον έχει φτιαχτεί για να μη βάζει… τρικλοποδιές στον οδηγό, ενώ και από πλευράς πρακτικότητας δεν θα παραπονεθεί κάποιος.

Τριάντα περίπου θήκες για μικροαντικείμενα, αξιόλογο πορτμπαγκάζ (443-1.457 λίτρα) και αρκετή άπλα για τα γόνατα και τα κεφάλια των πίσω, συνθέτουν το σκηνικό του επιπέδου άνεσης. Και η θέση οδήγησης είναι ψηλά τοποθετημένη για καλύτερο έλεγχο (κάτι που δε συμβαίνει και με αυτή του συνοδηγού).

Το τιμόνι σε αντίθεση με το MG3 διαθέτει ρύθμιση βάθους αλλά και πολλές λειτουργίες έτσι ώστε να αποφεύγεται όσο το δυνατόν η απόσπαση της προσοχής από το δρόμο για χάρη της οθόνης αφής.

Το πιο εντυπωσιακό βέβαια στην περίπτωση του ZS Max δεν είναι άλλο από το υβριδικό του σύστημα. Γνωστό και από το MG3 που δοκιμάσαμε προ λίγων μηνών, αποτελείται από έναν ατμοσφαιρικό τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα χωρητικότητας 1.500 κ.εκ. με απόδοση 102 ίππους, έναν ισχυρό ηλεκτροκινητήρα 136 ίππων και μία μπαταρία χωρητικότητας 1,83 kWh (σ.σ. αρκετά μεγάλη για την συγκεκριμένη κατηγορία).

Συνολικά 197 ίπποι όπως ανακοινώνει η MG, σε ένα σύνολο που λειτουργεί εκτεταμένα ως ηλεκτρικό (μέχρι τα 60 χλμ./ώρα) και στη συνέχεια ως φουλ υβριδικό με μία συνεργασία θερμικού μοτέρ με ηλεκτροκινητήρα, που έχει ως αποτέλεσμα μία κατανάλωση της τάξης των 5,4 λίτρων αμόλυβδης/100 χλμ.   

Όλα αυτά χωρίς τσιγκουνιές σε θέματα επιδόσεων (τα 0-100 χλμ./ώρα σε 8,7 δευτερόλεπτα είναι εξαιρετικός αριθμός), ενώ αν χρειαστεί μπορείς να παρέμβεις μέσω του Eco, Normal ή Sport και να πετύχεις ακόμα καλύτερο σκορ στην οικονομία.

Η μετάδοση της κίνησης γίνεται μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου τριών σχέσεων, το οποίο έχει στρωτή λειτουργία και δεν ξενίζει ούτε στο ελάχιστο. Εκείνο που καμία φορά γίνεται παραπάνω αντιληπτό από όσο θα περίμενε κάποιος, είναι η εμπλοκή του θερμικού κινητήρα με ιδιαίτερο ζήλο εκεί που δεν το περιμένεις.

Λίγο η ηχομόνωση, λίγο η ηρεμία που αφήνει η ηλεκτρική λειτουργία και καμία φορά νιώθεις τον τριγμό που αφήνει το ξεκίνημα του κινητήρα βενζίνης, κάτι βέβαια που συμβαίνει σε όλα τα φουλ υβριδικά ίδιας φιλοσοφίας έστω και σε μικρότερο βαθμό.

Το ρεζουμέ είναι ότι, όπως και στο MG3, έχουμε ένα αποτελεσματικό σύνολο με ικανές επιδόσεις, εξαιρετική οικονομία καυσίμου και υβριδική λειτουργία που θυμίζει φίρμα που δουλεύει πάνω στα υβριδικά τουλάχιστον για 20 χρόνια.

Στον τομέα της οδηγικής συμπεριφοράς, το SUV της MG αφήνει μία ευχάριστη επίγευση όσον αφορά την ποιότητα κύλισης. Το ενισχυμένο πλαίσιο και η ρύθμιση της ανάρτησης βοηθούν ώστε να νιώθει ευχάριστα ο οδηγός και οι επιβάτες στις πιο πολλές των περιπτώσεων, με τη φιλοσοφία να έχει να κάνει κυρίως υπέρ της άνεσης και λιγότερο στο κράτημα όταν αυτό χρειαστεί σε δρόμο με στροφές.

Οι κλίσεις και πάλι όμως δεν είναι τέτοιες που η οδήγηση να γίνει ενοχλητική, αλλά πάντα κάτι κερδίζεις κάτι χάνεις, και στην περίπτωση του Μax έχουμε ξεκάθαρα ένα αστικό SUV που προτιμά οι επιβάτες να είναι άνετοι στις λακκούβες ή στο χώμα.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως η MG έφερε στο προσκήνιο ένα νέο παίχτη στα υβριδικά B SUV και όχι απλώς μία ακόμη έκδοση του ZS. Είναι ένα εξαιρετικό, πλήρες μοντέλο που θα μπορούσε να φέρει το logo μίας ευρωπαϊκής ή ιαπωνικής φίρμας άνετα και να μην κακοφανεί σε κανέναν. Καταναλώνει λίγο, είναι σβέλτο, σύγχρονο και κομψό, ενώ το βασικότερο; Δεν απαιτεί μία περιουσία για να αποκτηθεί.

Συγκεκριμένα, με 24.050 ευρώ που ζητά η έκδοση Excite (7 χρόνια εγγύηση ή 150.000 χλμ.) δεν μπορείς να βρεις τόσο πλήρες SUV στην ελληνική αγορά, ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως η υπέρβαση των 5.000 ευρώ που χωρίζουν το απλό ZS με το ZS Max Hybrid μοιάζει με μονόδρομο, αφού πρόκειται για μία περίπτωση σούπερ αναβάθμισης και κέρδους σε βάθος χρόνου. 

Περισσότερες δοκιμές μοντέλων MG MOTOR

MG ZS Max Hybrid+ Τεχνικά χαρακτηριστικά
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Κυβισμός 1.498 cc
Διάμετρος x διαδρομή 72,0 x 92 mm
Διάταξη/κύλινδροι εγκάρσια τοποθετημένος/τετρακύλινδρος σε σειρά
Ισχύς 75 kW (102 PS) / 6.000 rpm
Ροπή 128 Nm / 4.000 rpm
Τροφοδοσία Άμεσος ψεκασμός, ατμοσφαιρικός
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Ηλεκτροκινητήρας Ισχύς: 100 kW/136 PS, Ροπή: 250 Nm
Μπαταρίες Ιόντων Λιθίου 1,83 kWh
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ
Μεικτή διάταξη Μεικτή ισχύς: 197 PS (145 kW), Ροπή: 425 Nm
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 km/h 8,7 sec
Τελική ταχύτητα 170 km/h
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Μέση δοκιμής 5,4 lt/100 km
Τυποποιημένη μικτή υπεραστική 5,1 lt/100 km
Ρεζερβουάρ 41 lt
Αυτονομία (βάση της κατανάλωσης δοκιμής) 684 km
ΕΚΠΟΜΠΗ ΡΥΠΩΝ
Προδιαγραφή Euro 6
Εκπομπή CO2 113 g/km
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Κίνηση Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο Αυτόματο 3 σχέσεων
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Εμπρός/πίσω Γόνατα MacPherson / Ημιάκαμπτος άξονας
ΦΡΕΝΑ
Εμπρός/πίσω Αεριζόμενοι δίσκοι / δίσκοι
ΤΡΟΧΟΙ
Τύπος ελαστικών, διάσταση Dunlop EnaSafe 300, 215/60/R16
ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
Διάταξη/υποβοήθηση Κρεμαγέρα με ηλεκτρική υποβοήθηση
ΑΜΑΞΩΜΑ

Μήκος x πλάτος x ύψος
Απόσταση από το έδαφος

4.430 x 1.818 x 1.615
16,1 εκ.

Μετατρόχιο (εμπρός/ πίσω)

1.529/1.536 mm

Μεταξόνιο 2.610 mm
Χώρος αποσκευών 443 lt (1.457)
Απόβαρο 1.455 kg
Τιμή πώλησης βασικής έκδοσης μοντέλου δοκιμής: από 24.050€
Φωτογραφίες: Νίκος Μαρινόπουλος

Νίκος Βαϊλακάκης

O Νίκος μπορεί να είναι από τα πιο πρόσφατα μέλη στην ομάδα, αλλά διαθέτει πολυετή εμπειρία ως δημοσιογράφος από παλιά. Ακόμη και πριν δημιουργηθεί το caroto.gr!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!