NEA

Διαλύθηκε η McLaren, σώθηκε ο οδηγός

Ένα σοκαριστικό τροχαίο κοντά στο Μόναχο, με μια McLaren 720S να διαλύεται κάτω από προστατευτική μπαριέρα, αποδεικνύει πως η τύχη -και η τεχνολογία ασφαλείας- σώζει ζωές.

Η γερμανική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα νέες πληροφορίες για το ατύχημα που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου 3 Αυγούστου, στον κόμβο των αυτοκινητοδρόμων A8 και A995, λίγο έξω από το Μόναχο. Σύμφωνα με τις αρχές, ο 61χρονος οδηγός της McLaren έχασε τον έλεγχο στην έξοδο της στροφής, πιθανότατα λόγω υπερβολικής ταχύτητας σε συνδυασμό με το βρεγμένο οδόστρωμα. Το αυτοκίνητο βγήκε εκτός πορείας και κατέληξε να «καρφωθεί» κάτω από τη μεταλλική μπαριέρα, η οποία διαπέρασε το αυτοκίνητο.

Οι εικόνες από το σημείο σοκάρουν: η 720S έχει κυριολεκτικά κοπεί στα δύο, με το εμπρός τμήμα να έχει ισοπεδωθεί. Η μπαριέρα έχει διαπεράσει την καμπίνα, φτάνοντας ελάχιστα εκατοστά από το κεφάλι του οδηγού. Παρ’ όλα αυτά, ο οδηγός τραυματίστηκε ελαφρά, του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες επί τόπου και στη συνέχεια επέστρεψε σπίτι του.

Δεν υπήρχε συνοδηγός στο αυτοκίνητο, κάτι που πιθανότατα αποδείχθηκε σωτήριο. Η τροχαία επιβεβαιώνει ότι δεν υπήρξαν άλλοι εμπλεκόμενοι, ενώ η κυκλοφορία διακόπηκε για περίπου δύο ώρες, καθώς συνεργεία απομάκρυναν τα συντρίμμια.

Η McLaren 720S εξοπλίζεται με V8 κινητήρα 4,0 λίτρων με διπλό τούρμπο, αποδίδοντας 720 ίππους. Μπορεί να επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε 2,9 δευτερόλεπτα και να ξεπεράσει τα 340 χλμ./ώρα. Η συγκεκριμένη μονάδα, πιθανότατα σε απόχρωση Storm Grey, έφερε κόκκινες δαγκάνες φρένων και ζάντες σφυρήλατες αλουμινίου.

Αν και η McLaren χρησιμοποιεί πλαίσιο από ανθρακονήματα και προηγμένα συστήματα ελέγχου πρόσφυσης, δεν αρκούν όταν οι συνθήκες και η υπερβολή ξεπεράσουν τα φυσικά όρια. Η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή που οι τροχοί αποκολλήθηκαν, ενώ το πίσω ενεργό πτερύγιο είχε προλάβει να ανασηκωθεί, σημάδι ότι ο οδηγός φρέναρε έντονα πριν την πρόσκρουση.

Το κόστος της ζημιάς υπολογίζεται σε πάνω από 250.000 ευρώ. Το μοντέλο παρήχθη από το 2017 μέχρι το 2023, οπότε και αντικαταστάθηκε από τη 750S. Ήταν ένα από τα πιο ικανά μοντέλα δρόμου της McLaren, με τεχνολογία εμπνευσμένη από τη Formula 1, όμως ακόμη κι αυτή δεν μπορεί να υπερκεράσει τους νόμους της φυσικής.

Το ατύχημα υπενθυμίζει με τον πιο ηχηρό τρόπο πως η υπερβολική ταχύτητα -ακόμη και σε αυτοκίνητα με κορυφαία τεχνολογία και επιδόσεις- δεν συγχωρεί λάθη. Ο οδηγός σώθηκε, σχεδόν από θαύμα, όμως το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι τραγικά διαφορετικό.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!