NEA

Ρεκόρ για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα το 2025 – Πού καταγράφηκε πτώση

Οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν σημαντικά το 2025, με εξαίρεση τη Βόρεια Αμερική, όπου οι επιδοτήσεις έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πορεία της αγοράς.

Η αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ το 2025, με 20,7 εκατομμύρια ταξινομήσεις παγκοσμίως και αύξηση 20% σε σύγκριση με το 2024. Μόνο τον Δεκέμβριο, οι πωλήσεις άγγιξαν τα 2,1 εκατομμύρια, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή δυναμική της ηλεκτροκίνησης μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Η Κίνα παρέμεινε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης με 12,9 εκατομμύρια ταξινομήσεις (+17%), ενώ η Ευρώπη εντυπωσίασε με ρυθμό ανάπτυξης 33% και συνολικές πωλήσεις 4,3 εκατομμυρίων οχημάτων. Σημαντική ήταν και η ενίσχυση στις αγορές του υπόλοιπου κόσμου, όπου η ζήτηση αυξήθηκε κατά 48%, κυρίως λόγω της εξαγωγικής επίθεσης φθηνότερων κινεζικών μοντέλων.

Στον αντίποδα, η Βόρεια Αμερική αποτέλεσε την αρνητική εξαίρεση. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κατάργηση φορολογικών κινήτρων τον Σεπτέμβριο οδήγησε αρχικά σε προσωρινή αύξηση των πωλήσεων, ακολουθούμενη από αισθητή επιβράδυνση στο τέταρτο τρίμηνο. Έτσι, η ετήσια αύξηση περιορίστηκε μόλις στο 1%. Στον Καναδά, η εικόνα ήταν ακόμη πιο επιβαρυμένη, με πτώση 49%, εξαιτίας της πρόωρης κατάργησης των κρατικών επιδοτήσεων.

Αντίθετα, στην Ευρώπη η εικόνα ήταν σαφώς πιο θετική. Η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο πρωτοστάτησαν, ωφελούμενες από την κρατική στήριξη και τις αυστηρότερες ρυθμίσεις για τις εκπομπές ρύπων. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η διατήρηση κινήτρων εξακολουθεί να αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη διεύρυνση της ηλεκτροκίνησης, ιδιαίτερα σε αγορές που βρίσκονται ακόμη σε μεταβατικό στάδιο.

Η παγκόσμια πορεία δείχνει ξεκάθαρα πως όπου υπάρχει στήριξη, υπάρχει και πρόοδος. Αντίθετα, η άρση των επιδοτήσεων λειτουργεί ως τροχοπέδη σε μια κρίσιμη φάση για τη μαζική υιοθέτηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Xρησιμοποιείς ad blocker;

Οι διαφημίσεις μάς βοηθούν να κρατάμε το καροτάκι φρέσκο και δωρεάν. Αν σου αρέσει αυτό που διαβάζεις, βάλε μας στις εξαιρέσεις σου🙏