NEA

Αυτός είναι ο δισεκατομμυριούχος που αγόρασε την πρώτη ηλεκτρική Ferrari για 40 εκατ. δολάρια

Η πρώτη Ferrari Luce παραγωγής απέκτησε ιδιοκτήτη έναν 87χρονο Αμερικανό δισεκατομμυριούχο, ο οποίος μέσα σε δύο χρόνια έχει ξοδέψει 66 εκατ. δολάρια για μόλις δύο Ferrari.

Η πρώτη αμιγώς ηλεκτρική Ferrari δεν έχει ακόμη φτάσει στους δρόμους, αλλά ένα από τα αυτοκίνητα που θα σημαδέψουν την ιστορία της μάρκας έχει ήδη πουληθεί. Και μάλιστα σε μια τιμή που ξεπερνά κατά πολύ εκείνη οποιασδήποτε συμβατικής παραγγελίας από το Μαρανέλο.

Πρόκειται για τη Ferrari Luce «Chassis 0», το πρώτο σασί παραγωγής του ηλεκτρικού μοντέλου, το οποίο βγήκε σε δημοπρασία από τον RM Sotheby’s στο πλαίσιο της Monterey Car Week. Ενώ η αρχική εκτίμηση βρισκόταν λίγο πάνω από το ένα εκατ. δολάρια, η διαδικασία εξελίχθηκε σε μάχη προσφορών και το τελικό ποσό έφτασε στα 40 εκατ. δολάρια, δηλαδή περίπου 34,6 εκατ. ευρώ.

Ποιος έδωσε όμως ένα τέτοιο ποσό για μια Ferrari; Ο νέος ιδιοκτήτης είναι ο Dr. Herbert «Herbie» Wertheim, 87χρονος Αμερικανός επιχειρηματίας, εφευρέτης και επενδυτής, η προσωπική περιουσία του οποίου υπολογίζεται στα 4,6 δισ. δολάρια. Και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομά του συνδέεται με μια Ferrari και ένα εντυπωσιακό ποσό.

Μόλις έναν χρόνο νωρίτερα, ο Wertheim είχε πληρώσει 26 εκατ. δολάρια για τη μοναδική Daytona SP3 Tailor Made. Εκείνη η δημοπρασία είχε επίσης καταγράψει ρεκόρ για καινούργια Ferrari. Με την αγορά της Luce, ο Αμερικανός συλλέκτης έχει πλέον διαθέσει 66 εκατ. δολάρια μέσα σε δύο χρόνια για δύο μοναδικά αυτοκίνητα της ιταλικής εταιρείας.

Η διαδρομή του μέχρι τη δημιουργία αυτής της περιουσίας απέχει αρκετά από την τυπική ιστορία ενός ανθρώπου που γεννήθηκε μέσα στον πλούτο. Ο Wertheim σπούδασε οπτομετρία και ασχολήθηκε με την έρευνα γύρω από την προστασία των ματιών από την υπεριώδη ακτινοβολία. Στη συνέχεια ίδρυσε την Brain Power Incorporated, ενώ σημαντικό ρόλο στην οικονομική του πορεία έπαιξαν και οι επενδύσεις.

Μεταξύ άλλων, είχε επενδύσει από νωρίς σε εταιρείες όπως η Apple και η Microsoft, πολύ πριν αποκτήσουν τη σημερινή χρηματιστηριακή τους αξία.

Πίσω από τα 40 εκατ. δολάρια της Luce υπάρχει πάντως και ένας διαφορετικός σκοπός. Ολόκληρο το ποσό θα κατευθυνθεί στο Ferrari Foundation για τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών και κοινωνικών προγραμμάτων. Το ίδιο είχε συμβεί και με τα 26 εκατ. δολάρια που είχε καταβάλει ο Wertheim για την Daytona SP3.

Φυσικά, η Luce που απέκτησε δεν είναι μια συνηθισμένη έκδοση του νέου ηλεκτρικού μοντέλου. Η «Chassis 0» έχει διαμορφωθεί μέσω του προγράμματος Ferrari Tailor Made και διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά. Ανάμεσά τους βρίσκεται η ειδική απόχρωση Madreperla, η οποία ανάλογα με το φως αλλάζει οπτικά από πράσινο σε μοβ, καθώς και αποκλειστικές λεπτομέρειες στην καμπίνα.

Πρόκειται παράλληλα για ένα αυτοκίνητο με ιδιαίτερη ιστορική σημασία για τη Ferrari, καθώς η Luce είναι το πρώτο μοντέλο παραγωγής από το Μαρανέλο που κινείται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια. Το σύστημα κίνησης αποδίδει περίπου 1.050 ίππους, ενώ η ενέργεια αποθηκεύεται σε μπαταρία χωρητικότητας 122 kWh.

Ο Wertheim, πάντως, θα πρέπει να περιμένει ακόμη μερικούς μήνες μέχρι να πάρει στα χέρια του τη Ferrari για την οποία κατέβαλε 40 εκατ. δολάρια. Η Luce «Chassis 0» θα επιστρέψει αρχικά στο Μαρανέλο, με την παράδοσή της να έχει προγραμματιστεί για το πρώτο τρίμηνο του 2027.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Xρησιμοποιείς ad blocker;

Οι διαφημίσεις μάς βοηθούν να κρατάμε το καροτάκι φρέσκο και δωρεάν. Αν σου αρέσει αυτό που διαβάζεις, βάλε μας στις εξαιρέσεις σου🙏