NEA

Volkswagen: «Περισσότερο από κρίσιμη» η κατάσταση – Έρχονται μεγάλες περικοπές

Ο Oliver Blume προειδοποιεί ότι ο Όμιλος Volkswagen πρέπει να μειώσει δραστικά το κόστος του, καθώς η χαμηλή κερδοφορία και ο εντεινόμενος ανταγωνισμός φέρνουν στο προσκήνιο νέες περικοπές και σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του.

Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο έχει εισέλθει ο Όμιλος Volkswagen, με τη διοίκηση να προετοιμάζει ένα ευρύ πρόγραμμα περιορισμού του κόστους που μπορεί να επηρεάσει από τον αριθμό των εργαζομένων και τα εργοστάσια μέχρι την ίδια την γκάμα των μοντέλων.

Τη σοβαρότητα της κατάστασης αποτυπώνει ο ίδιος ο CEO του Ομίλου, Oliver Blume. Σε εσωτερικό σημείωμα προς τους εργαζομένους, το οποίο επικαλείται το Reuters, χαρακτηρίζει την κατάσταση «περισσότερο από κρίσιμη», υπογραμμίζοντας ότι απαιτούνται ουσιαστικές αλλαγές ώστε η Volkswagen να περιορίσει τη μεγάλη διαφορά κόστους που τη χωρίζει από τους ανταγωνιστές της.

Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στις πωλήσεις. Σύμφωνα με τον Blume, τα γενικά λειτουργικά έξοδα του Ομίλου είναι περισσότερο από 30% υψηλότερα σε σχέση με εκείνα συγκρίσιμων ανταγωνιστών. Πρόκειται για μια σημαντική επιβάρυνση σε μια περίοδο κατά την οποία οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες αυξάνουν συνεχώς την πίεση, τόσο στην Κίνα όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Την ίδια στιγμή, το λειτουργικό περιθώριο κέρδους του Ομίλου βρίσκεται κάτω από το 4%. Ένα επίπεδο που μπορεί να επιτρέπει στη Volkswagen να παραμένει κερδοφόρα, αλλά σύμφωνα με τη διοίκηση δεν είναι αρκετό για να εξασφαλίσει σε βάθος χρόνου τις επενδύσεις που απαιτούνται για νέα μοντέλα, τεχνολογίες και παραγωγικές εγκαταστάσεις.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον έχει ανοίξει ξανά και η συζήτηση για το προσωπικό. Το τελευταίο διάστημα έχει αναφερθεί ο αριθμός των περίπου 50.000 επιπλέον θέσεων εργασίας που θα μπορούσαν να περικοπούν. Ο Blume διευκρινίζει, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται για συγκεκριμένο στόχο απολύσεων.

Ο συγκεκριμένος αριθμός χρησιμοποιείται περισσότερο ως μέτρο σύγκρισης. Αποτυπώνει πόσες θέσεις εργασίας θα αντιστοιχούσαν στη διαφορά κόστους της Volkswagen από τους ανταγωνιστές της, στην περίπτωση που αυτή έπρεπε να καλυφθεί αποκλειστικά μέσω περικοπών προσωπικού. Εάν το εργατικό και λειτουργικό κόστος μειωθεί με άλλους τρόπους, αντίστοιχη μείωση του αριθμού των εργαζομένων δεν θα είναι απαραίτητη.

Παράλληλα, υπό εξέταση βρίσκεται το μέλλον τεσσάρων γερμανικών εργοστασίων, σε Zwickau, Emden, Ανόβερο και Neckarsulm. Η διοίκηση εξετάζει κατά πόσο οι συγκεκριμένες μονάδες μπορούν να λειτουργήσουν με ανταγωνιστικά επίπεδα αξιοποίησης της παραγωγικής τους δυναμικότητας μέσα στην επόμενη δεκαετία. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει ληφθεί απόφαση για κλείσιμο κάποιου από αυτά.

Η προσπάθεια μείωσης του κόστους περνά και μέσα από την απλοποίηση της γκάμας. Στο πλαίσιο του σχεδίου που εξετάζεται, ο αριθμός των μοντέλων του Ομίλου μπορεί να μειωθεί έως και κατά 50%, ενώ ακόμη μεγαλύτερη προβλέπεται να είναι η περικοπή στις διαφορετικές εκδόσεις, επιλογές και διαμορφώσεις, που ενδέχεται να περιοριστούν έως και κατά 75%.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια προσπάθεια να γίνει ο Όμιλος Volkswagen μικρότερος και λιγότερο περίπλοκος στη λειτουργία του, περιορίζοντας παράλληλα το κόστος παραγωγής. Οι αποφάσεις που θα ακολουθήσουν θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το πώς θα διαμορφωθεί η παρουσία του τα επόμενα χρόνια, σε μια αγορά όπου ο ανταγωνισμός γίνεται ολοένα και πιο έντονος.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Xρησιμοποιείς ad blocker;

Οι διαφημίσεις μάς βοηθούν να κρατάμε το καροτάκι φρέσκο και δωρεάν. Αν σου αρέσει αυτό που διαβάζεις, βάλε μας στις εξαιρέσεις σου🙏