NEAΧΡΗΣΤΙΚΑ

Πλύσιμο αυτοκινήτου: Πως να φύγει η σκόνη

Το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης είναι ενοχλητικό, αλλά ευτυχώς διαρκεί λίγες μέρες. Αρκετές όμως ώστε τα αυτοκίνητά μας να χρειάζονται ένα καλό πλύσιμο.

Οι άνεμοι που σπρώχνουν τη σκόνη από τη Σαχάρα συχνά συνοδεύονται με βροχή πέφτοντας πάνω στα αυτοκίνητά μας. Ειδικότερα όταν η άμμος στεγνώσει απαιτεί ένα καλό πλύσιμο. Αν υπάρχει η δυνατότητα στο χέρι και αφού στην αρχή ρίξετε πολύ νερό με το λάστιχο για να μαλακώσει η ξεραμένη άμμος. Ένα θέμα, βέβαια, είναι να βρίσκεστε σε σημείο όπου τα νερά με τα υγρά καθαρισμού να μπορούν να διαφύγουν στο δίκτυο ομβρίων υδάτων (και όχι π.χ. στον δρόμο έξω από το σπίτι σας).

Τι γίνεται με το πλύσιμο στη βούρτσα, σε αυτόματα πλυντήρια αυτοκινήτων; Όλα καλά και προπάντων γρήγορα αν και το αυτόματο πλύσιμο δεν είναι πάντοτε τόσο αθώο όσο φαίνεται. Και αυτό επειδή μπορεί να βγαίνει πεντακάθαρο, αλλά μια ταλαιπωρημένη βούρτσα μπορεί να φθείρει μαζί με τις βρωμιές και το φιλμ που προστατεύει το χρώμα.

Βέβαια, κάτι τέτοιο ισχύει για τα πλυντήρια που δεν αλλάζουν τις βούρτσες τους όταν αυτές φθείρονται με τον καιρό και έχουν ως αποτέλεσμα να προκαλούν ακόμη και μικρές γρατζουνιές στο χρώμα. Οι οποίες μπορεί να μην είναι καν ορατές με το μάτι, αλλά με τον καιρό γίνονται αντιληπτές, όπως και το χρώμα που χάνει τη λάμψη του και δείχνει πιο θαμπό.

Εδώ υπάρχει μια τεχνική στιλβώματος που μπορεί να επαναφέρει τη λάμψη του χρώματος αλλά αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να γίνει πολλές φορές επειδή επηρεάζεται το πάχος του φιλμ. Και κοστίζει και αρκετά, οπότε ίσως μακροπρόθεσμα να είναι καλύτερη μια ολική βαφή. Πέρα από τις ταλαιπωρημένες βούρτσες μερικές φορές ακόμη και τα επιθετικά οξέα που έχουν τα φτηνά πλυστικά υγρά μπορούν να φθείρουν το χρώμα.

Οπότε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να πλένει κανείς το πλυντήριο του; Ο παραδοσιακός με το λάστιχο, τη βούρτσα και κάνα δύο κουβάδες. Αν πάλι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα και δεν βαριέστε μπορείτε να βρείτε κάποια σημεία του στιλ «πλύνε το μόνος σου». Αν πάλι βαριέστε, τότε επιλέξτε ένα καλοσυντηρημένο αυτόματο πλυντήριο, κυρίως αν έχει πανάκια αντί για «τρίχες», ενώ καλό θα είναι να ρίξετε και μια ματιά στις «τρίχες» της βούρτσας, π.χ. αν είναι φθαρμένες, σκληρές κ.α.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!