ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Twin Scroll για το MΙΝΙ Cooper S

p0030410_resize

Είναι κάτι τις φτηνότερο, ελαφρύτερο, δεν κλέβει έργο από τον κινητήρα και προσφέρει περισσότερη δύναμη στις υψηλές στροφές…

Η τεχνολογία twin-scroll δεν αποτελεί είδηση καθώς συναντάται σε διάφορα μοντέλα (Volvo T6, Ford, Peugeot-Citroen κ.α.). Εδώ βλέπετε λεπτομέρεια από τον κινητήρα της Renault Laguna 2.0T του 2003.

Για τους παραπάνω και για κάποιους άλλους λόγους οι μηχανικοί επέλεξαν τον υπερτροφοδότη καυσαερίων αντί του μηχανικού υπερσυμπιεστή που υπήρχε στο προηγούμενο Cooper S. Ωστόσο, το σύστημα turbo που έχει εξελιχθεί από την Borg Wagner Turbosystems για λογαριασμό του ομίλου BMW και του ομίλου PSA έχει αρκετά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που ανατρέπει την θεωρία που λέει πως «ένας μικρός κινητήρας δεν μπορεί να έχει ένα υπερβολικά μεγάλο στροβιλοσυμπιεστή, λόγω της μάζας της πτερωτής που έχει ως αποτέλεσμα την χρονική υστέρηση, το γνωστό lag. Οπότε πρέπει να έχει μικρό turbo».

Η τεχνολογία twin-scroll δεν αποτελεί είδηση καθώς συναντάται σε διάφορα μοντέλα (Volvo T6, Ford, Peugeot-Citroen κ.α.). Εδώ βλέπετε λεπτομέρεια από τον κινητήρα της Renault Laguna 2.0T του 2003.

Για αυτό η Borg Wagner εξέλιξε το turbo διπλής ροής, το «Τwin Scroll», το συνδυάζεται με δύο -αντί του ενός- αυλούς εξαγωγής των καυσαερίων που καταλήγουν στο μέρος που βρίσκεται ο στρόβιλος. Έτσι, τα καυσαέρια εξάγονται κατά μία έννοια διαδοχικά από τους κυλίνδρους 1-4 και 2-3 ώστε να εξασφαλίζεται θεωρητικά αδιάκοπτη κινητική ενέργεια. Η λειτουργία του Twin Scroll προϋποθέτει εξαιρετικά ακριβή ηλεκτρονικό έλεγχο από τον εγκέφαλο του κινητήρα που ελέγχει και το σύστημα άμεσου ψεκασμού. Στο συγκεκριμένο μοτέρ, με πίεση υπερπλήρωσης τα 0,8 bar και σχέση συμπίεσης 10,5:1 η ειδική ισχύς του κινητήρα αγγίζει τους 110 ίππους στο λίτρο.

Διαβάστε για τον twin scroll των BMW X5 M και Χ6 Μ
Διαβάστε περισσότερα για τους κινητήρες twin turbo

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!