ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Antonov: Κιβώτιο ταχυτήτων για… κομπρέσορα!

2061024004mini1l

Οι μηχανικοί της εταιρίας επινόησαν ένα μηχανισμό που επιτρέπει στον κομπρέσορα να λειτουργεί σε δύο διαφορετικές ταχύτητες.

Η VW έχει να παινεύεται για τους κινητήρες τεχνολογίας TSI οι οποίοι συνδυάζουν τις αρετές ενός turbo και ενός κομπρέσορα σε ένα μηχανικό σύνολο. Ίσως να έχετε ακούσει και για τα ηλεκτρικά turbo τα οποία όμως προσφέρουν σταθερή παροχή αέρα με αποτέλεσμα όταν αυξάνονται οι στροφές του κινητήρα να μειώνεται αντιστρόφως ανάλογα η πίεση εισαγωγής. Κάτι τέτοιο έχει σαν αποτέλεσμα στις υψηλές στροφές να μην υπάρχει η απαιτούμενη υπερπλήρωση και το μοτέρ να δουλεύει κοντά στην ατμοσφαιρική του πίεση.

Στην Antonov, βασικό προμηθευτή πολλών αυτοκινητοβιομηχανιών, ισχυρίζονται πως ο μηχανικός υπερσυμπιεστής έχει ακόμη περιθώρια εξέλιξης. Οι μηχανικοί της εταιρίας επινόησαν ένα μηχανισμό που επιτρέπει στον κομπρέσορα να λειτουργεί σε δύο διαφορετικές ταχύτητες. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μειωτήρα ο οποίος ζυγίζει 3,9 κιλά, έχει διάμετρο 17 εκατοστά και μήκος 14,9 εκατοστά, και προσαρμόζεται στον κομπρέσορα. Όταν ο κινητήρας λειτουργεί κάτω από τις 4.200σ.α.λ. ο μειωτήρας πολλαπλασιάζει τις στροφές του κομπρέσορα (με σχέση μετάδοσης που κυμαίνεται από 1,36:1).

Έτσι, οι στροφές του κομπρέσορα δεν είναι πάντα ανάλογες του στροφαλοφόρου άξονα και επιτυγχάνεται ακόμη περισσότερη ροπή. Πάνω από τις 4.200σ.α.λ. η μετάδοση περνά σε σχέση 1:1 (direct). Ο μηχανισμός λειτουργεί χωρίς καμία ηλεκτρονική, πνευματική ή υδραυλική υποβοήθηση ενώ το σημείο που αλλάζει στροφές ο κομπρέσορας είναι μεταβαλλόμενο ανάλογα με τις απαιτήσεις του κατασκευαστή. Στην αμερικανική αγορά υπάρχει μεγάλη ζήτηση ενώ η Antonov θα ανακοινώσει στους επόμενους μήνες την συνεργασία της και με ευρωπαίους κατασκευαστές.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!