ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Car2Car για φορτηγά και μοτοσικλέτες

car2car-3_resizeΊσως και να γνωρίζετε για ένα ασύρματο δίκτυο το οποίο κατά μία έννοια θα επιτρέπει στα διερχόμενα οχήματα να ανταλλάσουν πληροφορίες μεταξύ τους και να προειδοποιούν για επικίνδυνες καταστάσεις. Το όλο δίκτυο αποκαλείται «Car2Car» ή «V2V» (Vehicle-to-vehicle) και απαρτίζεται από διάφορα σταθερά σημεία (πινακίδες κυκλοφορίας, κολόνες κ.α.) τα οποία έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν ως πομποί ή ακόμη και ως δέκτες σημάτων ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, όταν ένα όχημα πλησιάζει κάποιο άλλο ή περνά από ένα σταθερό σημείο τότε μεταδίδει ή λαμβάνει δεδομένα για διάφορες καταστάσεις (πιθανά έργα, διερχόμενο όχημα με προτεραιότητα, μποτιλιάρισμα, τροχαίο κ.α.). Με αυτόν τον τρόπο τα δεδομένα μπορούν να «ταξιδεύουν» ασύρματα από όχημα σε όχημα χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση ενός μόνιμου δικτύου τεράστιας εμβέλειας. Το συγκεκριμένο σύστημα τηλεματικής έχει παρουσιασθεί από διάφορες εταιρίες και αναμένεται να μπει σε εφαρμογή το 2010 και να είναι συμβατό σε όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα που διαθέτουν ανάλογο εξοπλισμό (ο οποίος εκτιμάται πως θα κοστίζει περίπου 1.500 ευρώ και θα συνεργάζεται και με το γνωστό GPS).

car2car-2_resizeΠρόσφατα, η Volvo παρουσίασε στην πίστα δοκιμών της Opel στο Dudenhofen της Γερμανίας την εφαρμογή του συστήματος Car2Car και σε βαρέως τύπου οχήματα τα οποία πολλές φορές γίνονται αιτίες τροχαίων κυρίως λόγω του υπερβολικού φορτίου τους ή των ιδιαίτερα χαμηλών ταχυτήτων που κινούνται σε τυφλά σημεία. «Με το επαναστατικό αυτό σύστημα επικοινωνίας οι οδηγοί μπορούν να αντιδράσουν πολύ πιο γρήγορα. Περνάμε σε μία νέα εποχή και σε μια εντελώς νέα γενιά συστημάτων ασφαλείας» λέει ο Lars-Göran Löwenadler, υπεύθυνος στον τομέα ασφαλείας Volvo-Trucks. Παρόμοια τεχνολογία με τη V2V εξελίσσουν ανεξάρτητα και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, για να ενώσουν αργότερα τις δυνάμεις τους προς την εξέλιξη ενός κοινού συστήματος που θα είναι συμβατό με όλους τους τύπους αυτοκινήτων. Μάλιστα, η τεχνολογία αυτή μπορεί να εφαρμοστεί και σε μοτοσικλέτες. Η Honda, τις ίδιες μέρες και στο ίδιο μέρος με την Volvo, παρουσίασε την δική της εκδοχή με εφαρμογές σε δίκυκλα οχήματα. Φανταστείτε πόσο χρήσιμη είναι η δυνατότητα να γνωρίζει ο μοτοσικλετιστής την περίπτωση πιθανής σύγκρουσης π.χ. σε διασταυρώσεις και να ειδοποιείται με φωτεινές ενδείξεις ή ηχητικές από ακουστικά bluetooth που υπάρχουν στο κράνος του. Πάνω από όλα η ασφάλεια και το μέλλον της αυτοκίνησης προβλέπεται ακόμη πιο ασφαλές.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!