ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Honda: Το νέο Insight αξιολογεί τις «πράσινες» επιδόσεις του οδηγού του

insight-4_resize1

Η νέα γενιά υβριδικών μοντέλων της Honda ξεκινά με το νέο Insight που θα διατίθεται στην ευρωπαϊκή αγορά από την άνοιξη του 2009. Ως γνωστόν, τα υβριδικά συνδυάζουν την λειτουργία ενός συμβατικού βενζινοκινητήρα με αρωγό έναν ηλεκτροκινητήρα που αντλεί ενέργεια από μπαταρίες οι οποίες επαναφορτίζονται συνεχώς όταν το όχημα κινείται. Ωστόσο, οι Ιάπωνες ισχυρίζονται πως δεν φτάνει μόνο αυτό για να επιτευχθεί η δυνατή μικρότερη κατανάλωση καυσίμου καθώς ο βασικότερος παράγοντας για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο δεν είναι άλλος από τον τρόπο που οδηγεί κάποιος. Για αυτό τον λόγο αυτό επινόησαν το σύστημα EDAS (Ecological Drive Assist System) που συνδυάζει τρεις διαφορετικές λειτουργίες με σκοπό την εξοικονόμηση καυσίμου.

Συγκεκριμένα, στην λειτουργία «ECON Mode» η κεντρική μονάδα ηλεκτρονικής διαχείρισης (εγκέφαλος) ρυθμίζει τον κινητήρα και την μετάδοση ισχύος (κιβώτιο) δίνοντας προτεραιότητα στις βασικές λειτουργίες. Φανταστείτε, κάτι σαν την οικονομική λειτουργία των note book όταν δεν είναι «πριζομένα» και λειτουργούν αποκλειστικά με την μπαταρία. Στην φάση «Guidance» το στροφόμετρο αλλάζει χρώματα κάθε φορά που ο οδηγός δεν είναι φειδωλός με το δεξί πεντάλ. Για παράδειγμα, με… ελαφρύ πόδι η ένδειξη είναι πράσινη, με νορμάλ ρυθμούς κίνησης γίνεται γαλαζοπράσινη ενώ αλλάζει σε εντελώς μπλε όταν ο οδηγός ξεχάσει την οικολογική του συνείδηση και… σανιδώσει το γκάζι. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η λειτουργία «Scoring» όπου το πρόγραμμα καταχωρεί την στιγμιαία κατανάλωση, τον μέσο όρο κατανάλωσης, την μέση ωριαία ταχύτητα καθώς και διάφορα άλλα στοιχεία που τα συσχετίζει και σκιαγραφεί το στιλ οδήγησης. Με αυτό τον τρόπο το σύστημα μπορεί να αξιολογήσει και να βαθμολογήσει τον οδηγό και ανάλογα με την βαθμολογία να τον παροτρύνει ώστε να βελτιώσει την επόμενη φορά τις επιδόσεις του μειώνοντας συνεχώς την κατανάλωση καυσίμου.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!