Ρ

Ροπή στρέψης

AT070008

Είναι μέγεθος διανυσματικό, με διεύθυνση κάθετη στη διεύθυνση της δύναμης  και ονομάζεται το φυσικό μέγεθος που εκφράζεται από το γινόμενο μιας δύναμης F που ασκείται σε απόσταση r από ένα σημείο ή έναν άξονα. Στην περίπτωση των αυτοκινήτων, το μέγεθος της ροπής δίνει μια εικόνα του έργου που μπορεί να παράγει ένας κινητήρας μια δεδομένη χρονική στιγμή ή διαφορετικά, την ικανότητα να υπερνικήσει κάποια συγκεκριμένη αντίσταση. Με άλλα λόγια ροπή ενός κινητήρα είναι η πραγματική ικανότητα περιστροφής που αναπτύσσει ο άξονας σαν αποτέλεσμα της καύσης στον κύλινδρο. Όσο μεγαλύτερη είναι η ροπή ενός αυτοκινήτου τόσο καλύτερες ρεπρίζ θα έχουμε.

Η ροπή ενός κινητήρα μπορεί εμπειρικά να γίνει αντιληπτή με το πόσο εύκολα μπορεί να ανεβάσει στροφές ένα μοτέρ όταν ένα αυτοκίνητο είναι φορτωμένο ή πόσο εύκολα μπορεί ένα όχημα να κινηθεί σε ανηφορική διαδρομή και με 5η στο κιβώτιο ταχυτήτων. Ανάλογα με την χαρτογράφηση που ενός κινητήρα ένα διάγραμμα ισχύος μπορεί να δώσει μία εικόνα για το «άπλωμα» της ροπής στο εύρος στροφών ενός κινητήρα.

Όσο πιο επίπεδη είναι η καμπύλη ροπής και για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος στροφών τόσο καλύτερος θεωρείται ο κινητήρας. Στα μικρά οικογενειακά αυτοκίνητα επιδιώκεται η εμφάνιση της ροπής στις χαμηλές στροφές για καλύτερο τράβηγμα και λιγότερες αλλαγές των σχέσεων ενώ στα σπορ μοντέλα η ροπή αποδίδεται ψηλότερα επειδή και η ισχύς αποδίδεται ψηλότερα αλλά και λόγω του διαφορετικού στιλ οδήγησης όπου ο κινητήρας πιέζεται στο όριο περιστροφής του.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!