ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Συστήματα start/stop: Επωφελές ή ανωφελές;

1-sg-14942-e

«Ένα σύστημα σαν το start/stop μειώνει την κατανάλωση έως και 8% και αντίστοιχα τις εκπομπές CO2»λέει η Bosch. Την ίδια καραμέλα πιπιλίζουν διάφοροι κατασκευαστές αυτοκινήτων οι οποίοι υπόσχονται μειωμένη κατανάλωση καυσίμου έως και 12%. Από την άλλη, έχουμε και ορισμένα τμήματα μάρκετινγκ που έσπευσαν να βαπτίσουν ως micro-hybrid τα μοντέλα με σύστημα start/stop. Παραθέτω μερικούς από τους συνειρμούς μου και περιμένω τα δικά σας σχόλια (για εγγραφή κάντε κλικ πάνω δεξιά).

  • Για όσους δεν το γνωρίζουν ένα σύστημα start/stop απενεργοποιεί αυτόματα τον κινητήρα όταν το όχημα ακινητοποιηθεί (π.χ. σε συνθήκες μποτιλιαρίσματος). Όταν το πόδι του οδηγού ακουμπήσει στο πεντάλ του γκαζιού τότε ο κινητήρας ενεργοποιείται ξανά.
  • Ουσιαστικά, τα συστήματα start/stop ωφελούν μόνο σε συνθήκες μποτιλιαρίσματος. Και όταν λέμε “μποτιλιάρισμα” εννοούμε καταστάσεις όπου το αυτοκίνητο παραμένει ακίνητο για πάνω από 10-15 δευτερόλεπτα. Λιγότερο από αυτό το διάστημα το άψε/σβήσε του κινητήρα καταντά ενοχλητικό και το πιο πιθανό είναι ο οδηγός να το απενεργοποιήσει.
  • Κάθε τεχνολογία είναι ευπρόσδεκτη. Ειδικά όταν δεν επιβαρύνουν την τιμή του αυτοκινήτου. Βάλτε το start/stop δωρεάν κύριοι Κατασκευαστές και αποδείξτε και εσείς με την σειρά σας πως νοιάζεστε για το περιβάλλον. Και πως δεν το κάνετε μόνο και μόνο για να πουλήσετε…
  • Ωραίο και αυτό! Δεν μειώνεται μόνο η κατανάλωση αλλά και το CO2. Άλλα ένα «πράσινο» τρικ που ευαισθητοποιεί τις οικολογικές ανησυχίες του καθενός αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε πως οι εκπομπές CO2 είναι πάντοτε ανάλογες της κατανάλωσης. Οπότε δεν χρειάζεται να μας κοπανάνε κάθε φορά το γνωστό τρικ με το CO2.
  • Αυτό που δεν λένε οι κατασκευαστές αυτοκινήτων είναι ότι οι για να επιτευχθεί η μέγιστη μειωμένη κατανάλωση οι μετρήσεις πραγματοποιούνται σε συνθήκες αστικού κύκλου. Και πως στα περισσότερα μοντέλα προσφέρεται προαιρετικά.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button