ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

To αυτοκίνητο του αύριο…

reanault-ondelios_resize

Πως φαντάζεσαι το αυτοκίνητο του μέλλοντος; Δικτυωμένο που θα βλέπει και θα παρκάρει από μόνο του; Θα το οδηγούμε εμείς ή θα μας οδηγεί αυτό;

Ένα μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι ποιος θα αποφασίζει στο μέλλον: ο οδηγός ή το αυτοκίνητο; Χαλαρώστε, αφήστε για λίγο την φαντασία σας να υπερβάλλει ακόμη και πέρα από χολιγουντιανά σενάρια και ονειρευτείτε έναν κόσμο με οχήματα που θα κινούνται στον αυτόματο και θα παρκάρουν μόνα τους, που το αμάξωμα τους θα είναι εύκαμπτο και θα αλλάζει σχήμα ανάλογα με τις συνθήκες κίνησης, με οχήματα που θα διαθέτουν χάρη στη νανοτεχνολογία τα μέταλλά τους θα έχουν «μνήμη» και θα επανέρχονται στην αρχική τους θέση, που θα καταναλώνουν οτιδήποτε άλλο εκτός από υγρά καύσιμα. Τα πλαστικά στο εσωτερικό θα είναι κατασκευασμένα από ίνες (γυαλιού, φυτικές κ.α.) και θα είναι ελαφρύτερα και ανακυκλώσιμα ενώ το εσωτερικό θα έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει τα καθίσματα, το τιμόνι, τους καθρέφτες και τον φωτισμό αναγνωρίζοντας τον οδηγό του.

bmw-anagnoris_resizeΤα παραπάνω σας φαίνονται απίθανα; Και όμως, κάποια στιγμή θα γίνουν πραγματικότητα και ήδη αυτές οι ιδέες αντανακλώνται σε διάφορα πρωτότυπα αυτοκίνητα. Για παράδειγμα οι ειδικοί της BMW μελετούν ήδη ένα σύστημα το οποίο με την βοήθεια υπέρυθρης κάμερας θα αναγνωρίζει την φυσιογνωμία του οδηγού και θα ρυθμίζει τα πάντα γύρω από τις προτιμήσεις του. Θα αλλάζει την ρύθμιση του καθίσματος, θα προετοιμάζει τον τηλεφωνικό κατάλογο, θα ρυθμίζει τις αγαπημένες πάντες στο ηχοσύστημα και θα το σύστημα πλοήγησης θα τον ρωτάει ποιον από τους προεπιλεγμένος προορισμούς να ακολουθήσει. Όλα αυτά θα τα δούμε στις κορυφαίες εκδόσεις μετά το 2010 αλλά όπως συμβαίνει συνήθως αργότερα όλες οι τεχνολογίες περνούν και στα πιο προσιτά μοντέλα. Αν διαφωνείτε, για σκεφτείτε πως σήμερα υπάρχουν αυτοκίνητα το πολύ με 20 χιλιάρικα τα οποία διαθέτουν θύρες USB, Bluetooth και σκεπτόμενο EPS που στην κακή στιγμή επεμβαίνει στο τιμόνι και παίρνει μέχρι και «ανάποδο».  Τι θα λέγατε αν σας έλεγαν για όλα αυτά πριν από περίπου μία πενταετία;

Concept cars

renault-ondelios-concept-14_resizeΤα τελευταία χρόνια στις μεγάλες εκθέσεις αυτοκινήτου δεν είναι ούτε τα μοντέλα παραγωγής, μήτε τα… δίμετρα μοντέλα που κλέβουν την παράσταση. Ποια είναι αυτά; Τα περίφημα concept cars (τα εξωτικά «πειραματικά» μοντέλα των κατασκευαστών) που πρεσβεύουν ότι πιο απίθανο θα δούμε τα επόμενα χρόνια, όπως το Renault Ondelios με το πρωτότυπο εσωτερικό του. Στην κονσόλα του δεν υπάρχουν διακόπτες αλλά πλήκτρα αφής τα οποία ενεργοποιούνται και μέσω φωνητικών εντολών. Σε μία οθόνη απεικονίζεται σε τι κατάσταση βρίσκεται ο οδηγός (αν είναι νορμάλ, κουρασμένος, νυσταγμένος) και τις συνθήκες που επικρατούν έξω από το αυτοκίνητο (καιρικές συνθήκες, θερμοκρασία, ποιότητα οδοστρώματος) ώστε το σύστημα να τον προειδοποιεί αναλόγως. Πάνω από το ταμπλό, στην κατάληξη του παρμπρίζ, υπάρχουν μόνιτορ που προβάλλουν διάφορα μενού και τις οπτικές γωνίες από τους εξωτερικούς καθρέπτες. Ο πίνακας οργάνων αποτελείται από υγρούς και διάφανους κρυστάλλους για να μην κουράζεται το μάτι και πληροφορεί τον οδηγό για την ταχύτητα και την λειτουργία του υβριδικού συστήματος. Όλοι οι επιβάτες, ακόμη και οι πίσω, έχουν στην διάθεσή τους από μία φορητή multimedia μονάδα της Samsung που μπορούν να μεταφέρουν από και προς το αυτοκίνητο δεδομένα.

Το Ondelios είναι ένα από τα concept cars που ενσωματώνει συστήματα που θα δούμε στα αυριανά αυτοκίνητα. Όπως και να το κάνουμε θα πρέπει να νιώθουμε τυχεροί καθώς διανύουμε μία εποχή που μπορούμε να υποθέσουμε την μορφή της αυτοκίνησης στις επόμενες δεκαετίες παρά στους επόμενους μήνες. Η στιγμή που τα κλασικά τιμόνια, πεντάλ και λεβιέ θα αντικατασταθούν από νευρωνικά καθίσματα και ο οδηγός θα πιλοτάρει μόνο με την σκέψη του ακούγεται σαν το πιο τρελό σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Όσο τρελή ακουγόταν πριν από μισό -και βάλε αιώνα- η ύπαρξη ενός δικτύου δορυφόρων που εντοπίζει και ρίχνει το στίγμα σου πάνω σε μία οθόνη και σε καθοδηγεί π.χ. από το κέντρο του Λονδίνου μέχρι την πλατεία Μαβίλη…

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!