ΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εξάρτηση από το (η)λίθιο…

saltflats

Κάτω από τις βολιβιανές αλυκές κρύβονται περισσότεροι από 73 εκατομμύρια τόνοι λιθίου εισάγοντας την κυβέρνηση Morales στο γεωπολιτικό χάρτη με άμεση επιρροή στην εξέλιξη των μπαταριών li-ion και το μέλλον των ηλεκτρικών αυτοκινήτων…

moralesΤι κοινό έχουν τα νέας γενιάς υβριδικά οχήματα με τα πολλά υποσχόμενα ηλεκτρικά; Τις μπαταρίες νέας τεχνολογίας που χρησιμοποιούν ως βάση το λίθιο (μπαταρίες li-ion ή λιθίου-ιόντων) οι οποίες είναι πιο αποδοτικές και μικρότερες σε όγκο από οποιοδήποτε άλλο τύπο. Ποια κυβέρνηση προωθεί την ηλεκτροκίνηση και άλλες μορφές εναλλακτικής ενέργειας προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια του κοσμάκη ενώ στην πραγματικότητα την ενδιαφέρει μόνο το οικονομικό της συμφέρον; Σωστά μαντέψατε, η αμερικανική. Μόνο που υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση Obama και αυτό βρίσκεται στο πρόσωπο του Evo Morales.

Βλέπετε, το λίθιο δεν είναι ένα στοιχείο που συναντά κανείς σε αφθονία και οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις του στο πλανήτη βρίσκονται στην Βολιβία. Μάλιστα, ο πονηρός Morales αισιοδοξεί πως σε λίγο καιρό η ζήτηση για λίθιο θα τον βάλει στο λόμπι 204των ισχυρών του ενεργειακού παιχνιδιού και να ασκεί την ίδια επιρροή όπως οι πλουτοπαραγωγικές σε πετρέλαιο Βενεζουέλα και Σαουδική Αραβία. Λογικό να σκέφτεται κάτι τέτοιο καθώς η χώρα του εκτιμάται πως μπορεί να εξορύξει τουλάχιστον 73 εκατομμύρια μετρικούς τόνους και για αυτό εταιρίες όπως η Toyota, Mitsubishi, Sumitomo (η μεγαλύτερη ιαπωνική τράπεζα) και Bollore (γάλλος κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων) συζητούν ήδη με την βολιβιανή κυβέρνηση για προμήθεια λιθίου αλλά η διαπραγμάτευση είναι σκληρή καθώς ο Morales γνωρίζει πολύ καλά την γεωπολιτική δύναμη που έχει αποκτήσει πλέον η χώρα του.

Η αμερικανική κυβέρνηση προτίθεται να διαθέσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια στην εξέλιξη των μπαταριών και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Βασικά, τα λεφτά δεν θα πάνε ακριβώς εκεί αλλά στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων της εξαγωγής του λιθίου. Σε μερικά χρόνια οι κατασκευαστές αυτοκινήτων και οι προμηθευτές τους θα αναζητούν πηγές αγοράς λιθίου και για την αμερικανική κυβέρνηση δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να κάνει τον μεσίτη και να κρατά το ποσοστό της. Ότι κάνει δηλαδή τόσο καιρό επηρεάζοντας τα νήματα της παγκόσμιας οικονομίας.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!