ΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

ATC, το αεροδυναμικό κέντρο της BMW

bmw ATC

Μία από τις πιο προηγμένες τεχνολογικά αεροδυναμικές σήραγγες που υπάρχουν στον κόσμο ανήκει στο όμιλο της BMW και βρίσκεται στο Μόναχο…

Το νέο Aerodynamic Test Centre (ATC) του BMW Group είναι ένα από τα πιο σύγχρονα κέντρα παγκοσμίως καθώς περιλαμβάνει μία σήραγγα αεροδυναμικής για ανάλυση οχημάτων στο κανονικό τους μέγεθος. Για την αναπαραγωγή των σημαντικότερων επιδράσεων και φαινομένων κατά την οδήγηση στο δρόμο, η επιφάνεια του δρόμου διαμορφώνεται μέσω μιας διαδικασίας προσομοίωσης χρησιμοποιώντας πέντε κυλιόμενους διαδρόμους.

Μία δεύτερη σήραγγα αεροδυναμικής επιτρέπει στο μηχανικό να μετακινεί τα μοντέλα που δοκιμάζει από μία θέση σε μία άλλη μέσω ενός συστήματος ελέγχου που λειτουργεί προς όλες τις κατευθύνσεις πάνω από τον παγκοσμίως μεγαλύτερο κυλιόμενο διάδρομο σε σήραγγα αεροδυναμικής. Αυτό χρησιμεύει για την ανάλυση της ροής του αέρα γύρω από το όχημα, σε όλες τις περιπτώσεις, εφαρμόζοντας μία φιλοσοφία που ήδη χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Επομένως, τώρα πλέον, αεροδυναμική και δυναμική συμπεριφορά μπορούν να αλληλεπιδρούν και να συνδυάζονται μεταξύ τους και στην εξέλιξη των αυτοκινήτων παραγωγής.

Ο αριθμός των διαθέσιμων σεναρίων καθώς και η ακρίβεια των διαδικασιών δοκιμών που εφαρμόζονται στο ATC είναι υψηλων προδιαγραφών. Και οι δύο σήραγγες αεροδυναμικής μπορούν για παράδειγμα να παράγουν ταχύτητα ροής αέρα μέχρι 300 km/h, παρέχοντας για πρώτη φορά ακριβώς τις πιο κατάλληλες, σωστές φυσικές συνθήκες για τη μέτρηση μοντέλων κανονικού μεγέθους (όχι υπό κλίμακα).

Συνολικά, το BMW Group έχει επενδύσει περίπου 170 εκατομμύρια ευρώ στην κατασκευή του Aerodynamic Test Centre και των εγκαταστάσεων/εξοπλισμού που χρησιμοποιούνται. Το πενταόροφο κτίριο, το οποίο εκτείνεται σε μία επιφάνεια περίπου 25.000 τετραγωνικών μέτρων και βρίσκεται πολύ κοντά στο FIZ Research & Innovation Centre του Μονάχου, ολοκληρώθηκε μέσα σε τρία χρόνια. Η  αρχιτεκτονική του είναι πρωτότυπη προδίδοντας, με την πρώτη ματιά, ότι η τεχνολογία που υπάρχει στο εσωτερικό είναι πραγματικά κάτι ξεχωριστό.

Παράδειγμα της ξεχωριστής αρχιτεκτονικής είναι το  στρογγυλό πλαίσιο του ανεμιστήρα για τον οριζόντια διατεταγμένο δακτύλιο ροής αέρα στην κύρια σήραγγα αεροδυναμικής που ξεχωρίζει στη νότια πλευρά του κτιρίου. Ο δακτύλιος κάθετης ροής αέρα προς τη σήραγγα αεροδυναμικής επίσης ξεχωρίζει στο κέντρο του ATC.

Οι ειδικοί αεροδυναμικής του EfficientDynamics στο ATC, παλιότερα εργάζονταν σε πέντε διαφορετικές τοποθεσίες πριν μεταφερθούν στο νέο Κέντρο Δοκιμών, διανύοντας μέχρι 20 χλμ. για να συνεργαστούν στη σήραγγα αεροδυναμικής. Τώρα, συγκεντρώνοντας όλους αυτούς τους ειδικούς σε ένα κτίριο, το BMW Group διασφαλίζει άμεση επαφή σε μικρές αποστάσεις μεταξύ των διαφόρων ειδικών, και καθιερώνει νέες διαδικασίες για εποικοδομητική αλληλεπίδραση και συνεργασία. Συνολικά, περίπου 500 ειδικοί του BMW EfficientDynamics θα συνεργάζονται στο νέο κτίριο.

Πηγή: ΒΜW Hellas

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!