NEAΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ηλεκτροφόροι δρόμοι από την Solar Roadways

solar-roadway

Η Solar Roadways φαντάζεται ένα νέο τύπο οδοστρώματος που θα αντικαταστήσει την παραδοσιακή άσφαλτο και θα παράγει καθαρή ηλεκτρική ενέργεια από την ηλιακή ακτινοβολία. Σε κάποιο άλλο κόσμο ίσως και να γίνεται…

  • Το υπουργείο μεταφορών των ΗΠΑ “επιβράβευσε” πριν από περίπου μία εβδομάδα με $100.000 την Solar Roadways για την κατασκευή των πρώτων 12×12 πάνελ (σε πόδια, 1 ft=0,304 m). Η μικρή αμερικάνικη εταιρία εξελίσσει μία τεχνολογία παραγωγής καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας από την ηλιακή ακτινοβολία που προσπίπτει στο οδόστρωμα. Παλιά ιστορία αλλά έχει ενδιαφέρον, ειδικά όταν το προσπαθεί μία τόσο μικρή σε μέγεθος εταιρία.
  • Τα πάνελ που συνθέτουν το οδόστρωμα χωρίζονται σε τρεις στρώσεις. Η βασική περιλαμβάνει τις γραμμές ισχύος από τις οποίες διοχετεύεται η ηλεκτρική ενέργεια -ξεχάστε… τους πυλώνες της ΔΕΗ- στους υποσταθμούς (π.χ. ανεφοδιασμού των EV οχημάτων) ενώ υπάρχουν και κανάλια επικοινωνίας (για τηλεφωνικές γραμμές, τηλεόραση, οπτικές ίνες κ.α.).

06-light-test

  • Η ενδιάμεση στρώση είναι αυτή που περιέχει το ηλεκτρονικό κύκλωμα που παράγει και αποθηκεύει την ηλεκτρική ενέργεια καθώς και τα ηλιακά -προφανώς φωτοβολταϊκά- πάνελ. Επίσης υπάρχουν υπερπυκνωτές και φωτιστικά σώματα LED που μπορούν να σχηματίζουν φωτεινές λωρίδες κυκλοφορίας κ.α. Στην περίπτωση που στην επιφάνεια του οδοστρώματος υπάρχει χιόνι ή πάγος τα πάνελ έχουν την ιδιότητα να θερμαίνονται από μόνα τους και να εξαλείφουν το φαινόμενο.
  • Η απώτερη στρώση αποτελείται από ειδικό διάφανο πολυμερές για να το διαπερνά η ηλιακή ακτινοβολία ενώ προσφέρει την ίδια πρόσφυση και αντοχή με την άσφαλτο ώστε να προστατεύονται οι κατώτερες στρώσεις, όπως ισχυρίζεται η αμερικανική εταιρία.

  • Ο Scott Brusaw, ο άνθρωπος που έχει την όλη ιδέα, εκτιμά πως αν το 2003 καλύπτονταν δρόμοι με πέντε δισεκατομμύρια πάνελ 12×12 τότε οι ΗΠΑ θα διέθεταν τρεις φορές περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από αυτή που κατανάλωσαν. Ένας δρόμος με μήκος ένα μίλι (1,6 χλμ) καλύπτεται με περίπου 1.760 πάνελ παράγοντας 13.376 kWh την μέρα, ενέργεια αρκετή για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες 500 νοικοκυριών το χρόνο.
  • Όταν σε συγκεκριμένους δρόμους υπάρχει μποτιλιάρισμα ή έντονο κυκλοφοριακό (bumper to bumper) και τα αυτοκίνητα σκιάζουν το οδόστρωμα υπάρχει αρκετή ακτινοβολία για παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας;Σημειώστε πως στην Βόρεια Ευρώπη υπάρχουν μερικοί δρόμοι όπου τους διαπερνούν σωλήνες με ζεστό νερό ή ατμό για να μην υπάρχουν παγωμένα οδοστρώματα. Η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται για την θέρμανση του νερού προέρχεται από πάνελ που είναι τοποθετημένα κοντά στις οδούς.

ΟΚ, αν ζούσαμε σε ένα κόσμο όπου το κόστος δεν θα μετρούσε ίσως η κατασκευή των κεντρικών αρτηριών να μην ακούγονταν τόσο φανταστική. Σκεφτείτε το κόστος που υπάρχει για να ντύσει κάποιος με φωτοβολταϊκά την οροφή του σπιτιού του. Σκεφτείτε πόσα χρήματα χρειάζονται για να φτιαχτούν ηλιακοί δρόμοι, συνυπολογίστε και το ενεργειακό αποτύπωμα που συνεπάγεται. Sorry Scott, καλή η ιδέα σου αλλά υλοποιήσιμη σε κάποια άλλη διάσταση…

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!