ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το κιβώτιο 8HP της ZF

Ακολουθήστε το caroto.gr στο Google News για άμεση ενημέρωση

zf-gearbox-8-speed1

Αν είναι κάτι που ξεχωρίζει στη νέα BMW 760Li και στη 5 GΤ αυτό είναι αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων που ονομάζεται 8HP και κατασκευάζεται από τη γερμανική εταιρία ZF.

  • zf-gearbox-8-speedΠέρα από την σειρά 7 το κιβώτιο της ZF το συναντάμε και στην 5 GT ενώ οι μηχανικοί εξελίσσουν μια νέα έκδοσή του που προορίζεται για τετρακίνητα μοντέλα του ομίλου VW που χρησιμοποιούν κεντρικό Torsen.
  • Στην περίπτωση της 760Li το 8HP συνεργάζεται με V12 κινητήρα και εξασφαλίζει έως και 11% μικρότερη κατανάλωση καυσίμου ενώ πραγματοποιεί τις αλλαγές των σχέσεων σε λιγότερο από 0,2 δευτερόλεπτα. Χάρη στην ευέλικτη αρχιτεκτονική του το 8HP έχει την δυνατότητα να κατεβάσει ακόμη και έξι σχέσεις (π.χ. από 8η σε 2α) ενώ συλλειτουργεί σαν σύστημα stop/start.
  • Χονδρικά το 8HP αποτελείται από 4 ομοαξονικά τοποθετημένα πλανητικά σετ γραναζιών των οποίων η κίνηση ρυθμίζεται από τρεις συμπλέκτες και δύο που λειτουργούν ως τροχοπέδη (συνολικά έχουμε 5 στοιχεία μεταβολής των σχέσεων). Η αντλία λαδιού είναι παράλληλα τοποθετημένη για μείωση των απωλειών. Υπάρχουν τέσσερις τύποι και μεγέθη του 8HP για εφαρμογές μετάδοσης της ροπής από 300 Nm έως και 1.000 Nm ενώ στο μέλλον μπορεί να συνδυαστεί με τον υδροδυναμικό συμπλέκτη HCC.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!
Back to top button