ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Video: To μπλοκέ του νέου Renault Megane RS

Δείτε σε ένα όμορφο βίντεο πως λειτουργεί το εμπρός διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης (μπλοκέ) στο νέο Renault Megane RS…

Προκειμένου να εξασφαλίζεται το καλύτερο και ασφαλέστερο πέρασμα της ροπής από τους τροχούς στην άσφαλτο οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν μπλοκέ διαφορικά σε προσθιοκίνητα που ξεπερνούν σε ισχύ τους 200 ίππους (όπως στο Mazda 3 MPS, Ford Focus RS κ.α.).

renault-megane-2009-technical-specificationsΕδώ μπορείτε να δείτε πως λειτουργεί το μπλοκέ του νέου Renault Megane RS με τους 250 ίππους το οποίο είναι τύπου Torsen ελικοειδούς μορφής και προέρχεται από την GKN Driveline. Για όσους αναζητούν περισσότερα από το ισχυρότερο hatchback της Renault επισυνάπτονται αναλυτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά στην διπλανή φωτογραφία.


Λίγα λόγια για το Torsen και τις εφαρμογές του.  Το διαφορικό τύπου Torsen (Torque Sensing) αποτελείται από ένα πλανητικό σύστημα (μια μηχανική συναρμογή μετωπικών και κωνικών γραναζιών), το οποίο αντιλαμβάνεται τη διαφορά ροπής ανάμεσα στα δύο ημιαξόνια των τροχών. Στο κέντρο της συναρμογής βρίσκονται ελικοειδή γρανάζια, τα οποία μεταφέρουν τη ροπή στους άξονες, ενώ στην περιφέρειά τους εφάπτονται επιπλέον ζευγάρια οδοντωτών τροχών. Η ιδιότητα της παραπάνω διάταξης είναι ότι η περιστροφή πραγματοποιείται κατά μια συγκεκριμένη φορά, ενώ κατά την αντίθετη η συναρμογή “κλειδώνει”. Πιο απλά, όταν ο ένας τροχός σπινάρει η ροπή μεταδίδεται στον άλλο που δεν γυρίζει, δηλαδή σε αυτόν που έχει πρόσφυση.

Στα τετρακίνητα μοντέλα, το μηχανικό σύστημα Torsen αντιδρά άμεσα παρέχοντας μόνιμη κίνηση και στους τέσσερις τροχούς, ενώ δεν “εξαπατάται” από διάφορες καταστάσεις, όπως συμβαίνει στους συνεκτικούς συμπλέκτες οι οποίοι κατά τη διάρκεια φρεναρίσματος πολλές φορές “κλειδώνουν”, καθώς αντιλαμβάνονται τη διαφορά περιστροφής των τροχών. Το διαφορικό Torsen μπορεί να τοποθετηθεί σε όλες τις διατάξεις μετάδοσης (στον εμπρός ή και τον πίσω άξονα) ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κεντρικό διαφορικό.

Το βασικότερο μειονέκτημά του έγκειται στο μεγάλο βάρος, την αδράνεια και την τριβή των φερόμενων μαζών των γραναζιών. Τα Toyota RAV 4 (προηγούμενης γενιάς) και Lexus RX300 διαθέτουν κεντρικό Torsen που συνδυάζεται με συνεκτικό συμπλέκτη ενώ το Jeep Cherokee 3,7 και το Subaru Forester έχουν ίδιο διαφορικό στον πίσω άξονα τους.

Μηχανικά Torsen συναντούμε στους πίσω άξονες και σπορ αυτοκινήτων (Mazda MX-5 2.0, Toyota MR-2), σε αρκετές περιπτώσεις ελέγχονται και συνδυάζονται με ηλεκτρονικούς μηχανισμούς (BMW M3, Mitsubishi EVO) καθώς και στον εμπρός άξονα σπορ μοντέλων παραγωγής (Mazda 3 MPS, Renault Megane RS κ.α.) ή αγωνιστικών αυτοκινήτων. Εδώ ένα ενδιαφέρον άρθρο για την μετάδοση.

Bonus video

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!