Α

Άζωτο (σε ελαστικά)

Nitrogen_TireΤο άζωτο προσφέρεται ως εναλλακτική λύση για το φούσκωμα ελαστικών αυτοκινήτων. Ο σκοπός αυτού του δελτίου είναι να παρασχεθούν γενικές πληροφορίες για το φούσκωμα των ελαστικών με άζωτο.* Τα ελαστικά σχεδιάζονται και κατασκευάζονται για να προσφέρουν πολλά χιλιόμετρα άριστης χρήσης αλλά πρέπει να συντηρούνται σωστά. Το βασικό στοιχείο της σωστής συντήρησης ελαστικών είναι η διατήρηση της συνιστώμενης πίεσης.

Η σωστή πίεση συνιστάται από τον κατασκευαστή του οχήματος και βρίσκεται στην επισήμανση του ελαστικού ή στο εγχειρίδιο λειτουργίας του οχήματος. Η Continental συνιστά στον καταναλωτή να ελέγχει την πίεση των ελαστικών σε τακτά χρονικά διαστήματα, τουλάχιστον μια φορά το μήνα και πριν από κάθε μεγάλο ταξίδι, ή δυο φορές το μήνα ανάλογα με τους τοπικούς κανονισμούς, τις συνήθειες και τις συνθήκες.

Nitrogen_TireΗ χρήση του Αζώτου σε ελαστικά αυτοκινήτων. Το άζωτο είναι ένα αδρανές (άφλεκτο) αέριο– βασικά, δεν είναι τίποτα παραπάνω από ξηρό αέρα μετά την αφαίρεση του οξυγόνου. Για παράδειγμα, ο ατμοσφαιρικός αέρας περιέχει περίπου 78% άζωτο. Λόγω των αδρανών ιδιοτήτων του αζώτου, συχνά χρησιμοποιείται σε ιδιαίτερα εξειδικευμένες εφαρμογές χρήσης ελαστικών ή/και για απαιτητικά περιβάλλοντα. Αυτές οι εφαρμογές χρήσης ελαστικών συνήθως περιλαμβάνουν αεροσκάφη, μεταλλεία και εμπορική/βαριά χρήση.

Επίσης, το άζωτο χρησιμοποιείται στον επαγγελματικό μηχανοκίνητο αθλητισμό περιλαμβάνοντας τις αγώνες οχημάτων ακραίων ταχυτήτων. Καταλαβαίνουμε ότι το ξηρό άζωτο χρησιμοποιείται εν προκειμένω ώστε να συμβάλλει στη μείωση των διακυμάνσεων της πίεσης των ελαστικών όπου ακόμη και οι μικρές διαφορές στην πίεση μπορούν να έχουν επιπτώσεις στο χειρισμό του οχήματος στα ακραία όρια της απόδοσης.

Για την κανονική καθημερινή χρήση των ελαστικών, το φούσκωμα με άζωτο δεν είναι απαραίτητο. Ωστόσο, το φούσκωμα των ελαστικών με άζωτο δεν βλάπτει τα ελαστικά και μπορεί οριακά να συμβάλλει στις μειώσεις της απώλειας αέρα λόγω διαπερατότητας. Εντούτοις, το άζωτο δεν θα αποτρέψει οποιαδήποτε απώλεια αέρα που προκαλείται από τρυπήματα, ρωγμές στο σημείο επαφής ελαστικού-ζάντας, διαρροές βαλβίδων, ρωγμές στο σημείο επαφής βαλβίδας/ζάντας, διαρροές τροχών, και άλλες μηχανικές διαρροές.

Πάλι, η χρήση του αζώτου μόνο, δεν αντικαθιστά τη σημασία του τακτικού ελέγχου της πίεσης των ελαστικών. Εάν η πίεση αέρα του ελαστικού είναι κάτω από την πίεση που προσδιορίζεται από τον κατασκευαστή του οχήματος, το ελαστικό πρέπει να ξαναφουσκωθεί, – είτε με αέρα είτε με άζωτο – στην κατάλληλη πίεση. Μην χρησιμοποιείτε τα ελαστικά υπο-πιεσμένα ή/και υπερφορτωμένα (βλ. “ΠΡΟΣΟΧΗ”).

Είτε φουσκωμένα με αέρα είτε με άζωτο, ο κανονικός έλεγχος της πίεσης των ελαστικών παραμένει κρίσιμος και απαραίτητος. Η χρήση αζώτου από μόνη της δεν αντικαθιστά τον κανονικό έλεγχο πίεσης των ελαστικών.

ΠΡΟΣΟΧΗ [!] Η υπο-πίεση ή/και η υπερφόρτωση των ελαστικών μπορεί να δημιουργήσουν υπερβολική καταπόνηση και υπερθέρμανση, που μπορούν να επιφέρουν την αχρήστευση του ελαστικού, όπως με τον διαχωρισμό της ζώνης από το πέλμα ή/και την απόσπασή της, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο.

Πηγή: continental.gr (ema.gr)

caroto

Ένας για όλους και όλοι για το caroto.gr! Το προφίλ της ομάδας του μοναδικού site στο διαδίκτυο που εστιάζει στην τεχνολογία του αυτοκινήτου!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button