NEA

Κιτ… θορύβου για το Toyota Prius!

toyota-prius-noise

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων είναι η σχετικά αθόρυβη λειτουργία τους. Μελέτες έχουν δείξει πως ένα διερχόμενο ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν γίνεται αντιληπτό από τους πεζούς και συγκεντρώνει τις διπλάσιες πιθανότητες για ατύχημα από ότι ένα συμβατικό όχημα κινούμενο από ΜΕΚ.

  • Πρόσφατα η Toyota ανακοίνωσε πως διαθέτει ένα κιτ τεχνητού θορύβου (περιλαμβάνει ένα ηχείο πίσω από την μάσκα) που συνδυάζεται με Prius 3ης γενιάς που κυκλοφορούν στην ιαπωνική αγορά. Το κιτ κοστίζει περίπου $ 150 και ενεργοποιείται όταν το Prius κινείται με ηλεκτρική ενέργεια και όταν η ταχύτητα δεν ξεπερνά τα 25 km/h. Ανάλογο σύστημα μελετά η Nissan για το Leaf και η Chevrolet για priusmegaphoneτο Volt ώστε να διασφαλίζεται η αναγνώριση των αυτοκινήτων από τους πεζούς. Ακόμη παραμένει άγνωστο αν το νομοθετικό πλαίσιο που ετοιμάζει η Ε.Ε. για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα περιλαμβάνει στάνταρ ένα κιτ θορύβου που θα λειτουργεί μέχρι μία ορισμένη ταχύτητα.
  • Στο βίντεο μπορείτε να δείτε πως λειτουργεί το κιτ θορύβου και την χροιά του ήχου που παράγει (θυμίζει κάτι από ηλεκτρική σκούπα!). Τώρα, ας υποθέσουμε πως οδηγείτε το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο το έτος 2016 ενώ κινείστε σημειωτόν και μποτιλιαρισμένοι στην λεωφόρο Αλεξάνδρας. Φαντάζεστε την οχλαγωγία που θα παράγεται από τα διπλανά ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα που θα ακούγονται όλα μαζί να «σφυρίζουν»; Μα, θα πείτε, είναι προτιμότερο από το μουγκρητό των σημερινών ΜΕΚ; Από την άλλη, δεν υπάρχουν «αθόρυβα» σύγχρονα αυτοκίνητα που όταν περπατάς στον δρόμο τα αντιλαμβάνεται πρωτίστως από τον θόρυβο κύλισης (των ελαστικών) και τον αεροδυναμικό παρά από τον θόρυβο που παράγουν τα μηχανικά του μέρη;

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!