NEA

Mercedes-Benz: “Έξυπνη” οροφή για την επερχόμενη SLK

mercedes_magic_sky_roof-1

Αν η οροφή είναι το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της νέας γενιάς SLK τότε εν μέρει δικαιολογείται η αποκάλυψή της περίπου πέντε μήνες πριν την επίσημη παρουσίαση…

  • Στην Γενεύη, τον ερχόμενο Μάρτιο, η γερμανική φίρμα αναμένεται να παρουσιάσει τη νέα γενιά SLK. Στον απόηχο της γαλλικής έκθεσης οι ιθύνοντες της εταιρίας αποφάσισαν να δημοσιεύσουν στο διαδίκτυο την πρώτη teaser φωτογραφία και ποιος ξέρει πόσες άλλες θα δούμε (αμάν με αυτό το τρικ πια) μέχρι την ολική αποκάλυψη του αυτοκινήτου. Τι δείχνουν οι πρώτες φωτογραφίες; Μία πρωτοποριακή κρυστάλλινη οροφή που έχει την ιδιότητα να σκουραίνει και να παρεμποδίζει την ηλιακή ακτινοβολία όταν ο οδηγός απλά πιέσει τον αντίστοιχο διακόπτη. Κάτι τέτοιο είχα δει για πρώτη φορά πριν από χρόνια σε παρουσίαση της Cadillac και πιο πρόσφατα της Mercedes (με την πρωτότυπη F700).
  • mercedes_magic_sky_roof-3Η πρωτοποριακή οροφή ονομάζεται Magic Sky Control και θα προσφέρεται στον προαιρετικό εξοπλισμό της νέας SLK. Πως λειτουργεί; Φανταστείτε κάτι ανάλογο με τους ηλεκτροχρωμικούς (ή αντιθαμβωτικούς καθρέπτες) που όταν η ακτινοβολία αυξηθεί τότε σκουραίνουν περισσότερο (ωστόσο, η αρχή λειτουργίας είναι διαφορετική αφού βασίζεται αποκλειστικά στην ιδιότητα των υλικών). *Άσχετο/σχετικό αλλά σε μία περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση επιδοτούσε τα νέας γενιάς οικιακά κουφώματα για μικρότερες απώλειες η αμερικανική έδινε κίνητρα για την τοποθέτηση ηλεκτροχρωμικών παραθύρων.
  • mercedes_magic_sky_roof-2Στο σύστημα της Mercedes υπάρχει μία βασική διαφορά αφού το σύστημα βασίζεται στην αλλαγή της σύνθεσης του υλικού ανάλογα με την τάση του ηλεκτρικού ρεύματος που διοχετεύεται. Συγκεκριμένα, το κρύσταλλο διαθέτει αγώγιμη επίστρωση από ειδικό πολυμερές  σε κατάσταση “τζελ” που επιτρέπει σε μικροσωματίδια (διαμέτρου 1-2,5 “μικρών”)να ταξιδεύουν και να αλλάζουν θέση επιτρέποντας ή εμποδίζοντας την προσπίπτουσα ηλιακή ακτινοβολία. Όπως είπαμε, η θέση των σωματιδίων εξαρτάται από την τάση.
  • Για να έχετε μία καλύτερη εικόνα οι άνθρωποι της Mercedes έχουν ένα ωραίο παράδειγμα. Μετρήσεις που έγιναν στο Death Valley… ντάλα μεσημέρι έδειξαν πως με ανοιχτή οροφή η θερμότητα έφτανε έως και τα 1.100W/m2. Με την διάφανη οροφή οι μετρήσεις μειώθηκαν στα 200W ενώ στην πλήρη λειτουργία του Magic Sky Control στα 40-50W.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!