ΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αρσενικό στην ατμόσφαιρα του λεκανοπεδίου Αττικής!

kato-patisia-afternoon-summer-2005

Αρσενικό εντόπισαν στην ατµόσφαιρα της Αθήνας επιστήµονες που εξέτασαν για πρώτη φορά τη χηµική σύσταση των αιωρούµενων µικροσωµατιδίων στον αέρα του Λεκανοπεδίου Αττικής. Εκτιμάται ότι η τοξική χημική αυτή ουσία προέρχεται από την καύση ντίζελ ενδεχομένως κακής ποιότητας.

  • Σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα της έρευνας των ελλήνων ειδικών, τα µικροσωµατίδια (ρύποι) που αιωρούνται στον «καθαρό» αέρα του Λεκανοπεδίου όχι µόνο προέρχονται από επικίνδυνα βαρέα µέταλλα αλλά από το πιο τοξικό χηµικό στοιχείο που υπάρχει, το αρσενικό. Η έρευνα, που θα δηµοσιευτεί στην επιθεώρηση πυρηνικής φυσικής «Nuclear Instruments and Methods in Physics Research», στηρίχτηκε σε εξειδικευµένες µετρήσεις στη Γερµανία και είναι η πρώτη του είδους που διενεργείται στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.
  • Το αρσενικό είναι γνωστό δηλητήριο και σύµφωνα µε τη λίστα που εκδίδει κάθε χρόνο η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ (Enviromental Protection Agency) αποτελεί την πιο τοξική χηµική ουσία. Μάλιστα, όπως διαπίστωσαν οι έλληνες επιστήµονες που έκαναν τις εξειδικευµένες µετρήσεις στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης, στον υποθετικά καθαρό ουρανό της Αθήνας υπήρχαν µικροσωµατίδια (τα γνωστά PM 2,5) που αποτελούνταν µόνο από αρσενικό, χωρίς άλλη πρόσµειξη από βαρέα µέταλλα.
  • “Η ανακάλυψη αυτή µας κάνει να πιστεύουµε ότι το αρσενικό προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από την καύση ντίζελ και ενδεχοµένως κακής ποιότητας. ∆ηλαδή από αυτοκίνητα, λεωφορεία ή καυστήρες θέρµανσης και πιθανώς όχι από βιοµηχανικές µονάδες”, δήλωσε στην εφημερίδα Τα Νέα ο λέκτορας Ορυκτολογίας – Ορυκτοχηµείας στο Πανεπιστήµιο Αθηνών Θανάσης Γκοντελίτσας. Ο κ. Γκοντελίτσας διενήργησε την έρευνα µαζί µε τον αναπληρωτή καθηγητή στο Εργαστήριο Κλιµατολογίας και Ατµοσφαιρικού Περιβάλλοντος Παναγιώτη Νάστο και τον Θεόδωρο Μερτζιµέκη, επίκουρο καθηγητή Φυσικής στο Πανεπιστήµιο Αθηνών και επιστηµονικό συνεργάτη του Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής στον «∆ηµόκριτο».

Πριν από αρκετό καιρό είχα διατυπώσει την άποψή μου σχετικά με την πετρελαιοκίνηση στην Αττική και την επιβάρυνση που μπορεί να προκύψει από την απελευθέρωση πετρελαιοκίνητων οχημάτων παλαιότερης τεχνολογίας σε συνδυασμό με την καύση κακής ποιόητας ντίζελ (δίχως να εξαιρούνται και άλλες πηγές π.χ. καυστήρες κ.α.). Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, το άρθρο δεν αναφέρεται στα τελευταίων προδιαγραφών Euro πετρελαιοκίνητα των οποίων οι εκπομπές ρύπων είναι πλέον σε γενικές γραμμές τόσο “καθαρές” όσο των βενζινοκίνητων. Αν κάποια στιγμή επιτραπεί η πετρελαιοκίνηση στην Αθήνα ελπίζω να αφορά μόνο στα νέας τεχνολογίας.

  • Οι τρεις επιστήµονες συνέλεξαν από λόφους της Αθήνας δείγµατα αέρα και µε ειδικά φίλτρα παγίδευσαν τα αιωρούµενα σωµατίδια που είχαν αεροδυναµική διάµετρο από 10 µικρόµετρα (PM 10) µέχρι 2,5 µικρόµετρα (PM 2,5) τα οποία είναι και εισπνεύσιµα. Τα δείγµατα αυτά ελήφθησαν στη διάρκεια ηµερών όπου η ατµόσφαιρα ήταν φαινοµενικά πεντακάθαρη, χωρίς ανέµους και µεταφορά σκόνης. “Τα αποτελέσµατα µάς προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση όχι µόνο γιατί είδαµε για πρώτη φορά ότι οι µεµονωµένοι ρύποι αποτελούνταν από συγκεκριµένους συνδυασµούς βαρέων µετάλλων αλλά κυρίως επειδή υπήρχαν και σωµατίδια, και µάλιστα σε εισπνεύσιµο µέγεθος, που αποτελούνταν µόνο από αρσενικό” σημειώνει ο κ. Γκοντελίτσας.
  • Οι επιστήµονες µελέτησαν τη σύσταση µικροσωµατιδίων µε αεροδυναµική διάµετρο από 10 µικρόµετρα (PM 10) µέχρι 2,5 µικρόµετρα (PM 2,5) που είναι εισπνεύσιµα και διαπίστωσαν ότι:
  • Τα PM 10 περιέχουν βανάδιο, χρώµιο, κοβάλτιο, νικέλιο, χαλκό, ψευδάργυρο, κασσίτερο, µόλυβδο, αρσενικό.
  • Τα PΜ 2,5 που εισχωρούν στους πνεύµονες αποτελούνται κυρίως από συνδυασµό ψευδαργύρου – βαναδίου ή µόνο από αρσενικό ή µόλυβδο.
  • Υποπτεύονται ότι τα σωµατίδια από αρσενικό και βαρέα µέταλλα προέρχονται από καύσεις κακής ποιότητας ντίζελ.
Πηγή: ΑΠΕ

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Σχόλια

  1. Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε πως συνδέονται τα ευρήματα με την «καύση ντίζελ ενδεχοµένως κακής ποιότητας» και γιατί εξαιρείται η περίπτωση ρύπανσης από βιομηχανικές μονάδες.

  2. ..φανταστειτε τοσο χρονια στην Αθηνα τι εχουμε εισπνευσει…και ποσα εχουμε καταπιει!!! ασε που σε συνδιασμο και με τους χημικους ψεκασμους ειμαστε ολοι σαν υβριδια θερμοκηπιου…συγχαρητηρια και στους επιστημονες και μπραβο και σε εσας που ενημωνετε τον κοσμο για τις συνθηκες κατω απο τις οποιες ζει. ΘΕΛΟΥΜΕ και ΑΞΙΖΟΥΜΕ ενα καλυτερο περιβαλλον…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!