ΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Wikileaks: Υπερεκτιμημένα τα πετρελαϊκά αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας

saudi-arabia-opec

Wikileaks: Οι ΗΠΑ ανησυχούν πως τα αποθέματα πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας είναι λιγότερα κατά 40% σε σχέση με τα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί επισήμως…

  • the-geographical-locations-of-available-crude-oil-around-the-world-published-by-the-cia-factbook-in-2009Τα πετρελαϊκά αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας ενδέχεται να είναι υπερεκτιμημένα και να αποδειχθούν ανεπαρκή προκειμένου να αποφευχθεί η άνοδος της τιμής του βαρελιού, σύμφωνα με αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα που αποκαλύφθηκαν από τον ιστότοπο WikiLeaks και δημοσιεύονται σήμερα στη βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν.
  • Σύμφωνα με ένα από αυτά τα διπλωματικά τηλεγραφήματα, που χρονολογείται από τον Δεκέμβριο του 2007, ο Σαντάντ αλ-Χουσεΐνι, πρώην υπεύθυνος ερευνών της κρατικής σαουδαραβικής εταιρείας Aramco, είχε δηλώσει σε διπλωμάτες στο Ριάντ ότι η Σαουδική Αραβία υπερέβαλε το επίπεδο των αποθεμάτων της.
  • Ενώ η Aramco είχε ανακοινώσει ότι διέθετε αποθέματα 716 δισεκατομμυρίων βαρελιών, ο Χουσεΐνι “ανασκεύασε αυτήν την ανάλυση” εκτιμώντας ότι ο αριθμός αυτός ήταν “υπερεκτιμημένος κατά 300 δισεκατομμύρια βαρέλια” και επομένως τα πραγματικά αποθέματα είναι κατά 40% μικρότερα, αναφέρει το τηλεγράφημα.
  • Ερωτηθείς σήμερα από το πρακτορείο Dow Jones Newswires ο Σαντάντ αλ-Χουσεΐνι υποστήριξε ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες παραποίησαν τις δηλώσεις του και ότι “δεν έχει καμία αμφιβολία για την ακρίβεια των επίσημων στοιχείων που δίνει στη δημοσιότητα η Aramco”.
  • Η Σαουδική Αραβία διαθέτει αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου 265 δισεκατομμυρίων βαρελιών, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ. Τα 716 δισεκατομμύρια που αναφέρονται στο αμερικανικό τηλεγράφημα αντιστοιχούν “στο σύνολο του πετρελαίου που υπάρχει στο υπέδαφος” της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των μη εκμεταλλεύσιμων υδρογονανθράκων, διευκρίνισε ο αλ-Χουσεΐνι.
  • Επιπλέον, σύμφωνα με τα αμερικάνικα διπλωματικά έγγραφα που δημοσίευσε ο WikiLeaks, ο αλ-Χουσεΐνι είχε προβλέπει το 2007 ότι η Aramco δεν θα ήταν σε θέση να φτάσει την παραγωγή της, έως το 2009, στα 12,5 εκατομμυρία βαρέλια την ημέρα, διότι δεν είχε τις απαραίτητες υποδομές και ότι θα χρειαζόταν δέκα χρόνια για να φτάσει στο στόχο αυτό. Όμως, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IΕΑ), η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας έφτασε τον Δεκέμβριο του 2010 τα 12,10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!