ΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ειδικό φόρο για την μείωση εκπομπών CO2 επιβάλει η Αυστραλία

global-warming1

Από το καλοκαίρι του 2012 οι 500 πιο ρυπογόνες επιχειρήσεις στην Αυστραλία θα καταβάλουν ειδικό τέλος ανά τόνο CO2 που εκπέμπεται στο περιβάλλον από την δραστηριότητα τους, όπως ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός της χώρας Τζούλια Γκίλαρντ.

  • Στις προτάσεις παρουσιάστηκαν σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, περιλαμβανομένης της επιβολής φόρου στις εκπομπές άνθρακα –23 δολάρια Αυστραλίας ανά τόνο– για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η Γκίλαρντ είπε ότι η Αυστραλία είναι μια από τις χώρες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της μόλυνσης κατά κεφαλή. Ο φόρος άνθρακα ενδέχεται να επιβληθεί στις 500 εταιρίες που μολύνουν περισσότερο, ειδικά σε εταιρίες που παράγουν ενέργεια με τη χρήση άνθρακα και σε ορυχεία. Για να καταφέρει να επιτύχει την έγκριση της πρότασης από τους ανεξάρτητους και τους Πράσινους, η στήριξη των οποίων είναι κρίσιμη, η Γκίλαρντ ανακοίνωσε ότι από το φόρο εξαιρούνται τα καύσιμα και η γεωργία ενώ παρέχονται ευνοϊκοί όροι για τους χαμηλόμισθους.
  • Έθεσε ως στόχο την μείωση των εκπομπών άνθρακα της Αυστραλίας, ως το 2020, κατά 5% του επιπέδου που ήταν το έτος 2000. Αυτό θα σήμαινε την μείωση των εκπομπών κατά 159 εκατ. τόνους τα επόμενα εννιά χρόνια. Ο φόρος για τις εκπομπές αερίων που προκαλούν τις κλιματικές αλλαγές, που φθάνει τα 24,7 δολάρια ΗΠΑ ανά τόνο, θα μπορούσε να αρχίσει να επιβάλλεται από την 1η Ιουλίου του 2012 και να αυξάνεται κατά 2,5% κάθε χρόνο ως το 2015, όταν θα μετατραπεί σε ένα σύστημα εξαγοράς δικαιωμάτων εκπομπών. Φόρο άνθρακα επιβάλλουν σήμερα αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και η Νέα Ζηλανδία, ενώ η Ινδία έχει επιβάλλει φόρο μόνο στο λιθάνθρακα ενώ σχέδια για φόρο άνθρακα προωθούν τώρα η ΕΕ και αρκετές ακόμα χώρες.
  • «Η επιστήμη μας λέει ότι το κλίμα μας αλλάζει», δήλωσε η Γκίλαρντ. «Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη, ο πλανήτης μας θερμαίνεται, αυτή η θέρμανση προκαλείται από την μόλυνση με άνθρακα εξ αιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας και χρειάζεται να μειώσουμε την μόλυνση του άνθρακα». Ο ηγέτης των Συντηρητικών Τόνι Άμποτ δήλωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εξαπολύσει μια «θύελλα διαδηλώσεων» εναντίον του φόρου άνθρακα. «Αυτό που κάνουμε σε αυτή τη χώρα προκαλεί μόνο οικονομικό πόνο χωρίς κανένα περιβαλλοντικό όφελος και νομίζω ότι οι αυστραλοί δικαιούνται να είναι λίγο θυμωμένοι γι’ αυτό», δήλωσε. «Γιατί πρέπει να βάλουμε τη χώρα σε κίνδυνο απλώς για να καταπραΰνουμε την πράσινη ματαιοδοξία της πρωθυπουργού;».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

caroto

Ένας για όλους και όλοι για το caroto.gr! Το προφίλ της ομάδας του μοναδικού site στο διαδίκτυο που εστιάζει στην τεχνολογία του αυτοκινήτου!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!