NEA

Jaguar C-X75, ένα ηλεκτροκίνητο… στροβιλοκίνητο!

jaguar_c-x75-5

Στο φετινό σαλόνι αυτοκινήτου του Παρισιού παρουσιάστηκαν αρκετά concept cars με μπόλικο τεχνολογικό ενδιαφέρον στα οποία αξίζει κανείς να σταθεί. Ας ξεκινήσουμε από το C-X75 της Jaguar…

  • jaguar_c-x75-1Το C-X75 αποδεικνύει πως η Jaguar δεν έχει απολέσει τις δόξες του παρελθόντος ακόμη και αν βρίσκεται σε ινδικά χέρια (στην Tata). Έτσι, η “βρετανική” εταιρία αποφάσισε να γιορτάσει τα 75ά γενέθλιά της με ένα ενδιαφέρων concept car που μας θυμίζει το περιβόητο XJ220 αλλά και το αγωνιστικό XJ13 του 1966.
  • Αν και σαν ιδέα συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες να το δούμε στην παραγωγή μας υπενθυμίζει πως το μέλλον ίσως να ανήκει στα “ηλεκτροϋβριδικής” διάταξης μοντέλα όπου ο θερμικός κινητήρας δεν χρησιμεύει για την κίνηση αλλά αποκλειστικά για την επαναφόρτιση των μπαταριών (extender unit).

Αναλύοντας το C-X75

  • jaguar_c-x75-12Δύο κόμπακτ αεριοστρόβιλοι της Bladon Jets παράγουν συνολικά 140 kW (188 PS) με την ισχύ να αναλώνεται στην επαναφόρτιση της μπαταρίας. Κάθε στροβιλοκινητήρας αποδίδει την μέγιστη ισχύ του στις 80.000 rpm και ζυγίζει μόλις 35 kg. Υπό κανονικές συνθήκες το concept car της Jaguar κινείται σαν ηλεκτροκίνητο αλλά στην επιλογή “Track Mode” τα πράγματα… αγριεύουν, η μπαταρία παρακάμπεται και η ροπή των αεριοστρόβιλων μεταφέρεται απευθείας στους τροχούς με την μέγιστη ταχύτητα να αγγίζει τα 328 km/h και τα 0-100 km/h να επιτυγχάνονται σε 3,4 sec!
  • jaguar_c-x75-10Πίσω από κάθε τροχό υπάρχει ένας ηλεκτροκινητήρας συνθέτοντας ένα σύστημα τετρακίνησης. O καθένας αποδίδει 145 kW (195 PS) με την συνολική ισχύ να φτάνει τα 580 kW (778 PS) και τα 1.600 Nm ροπής! Σύμφωνα με την Jaguar αρκούν μερικά μόλις δευτερόλεπτα συμβολής των στροβιλοκινητήρων για να… πάρουν τα πάνω τους οι γεννήτριες της SR Drives. Οι μπαταρίες λιθίου-ιόντων βρίσκονται κάτω από το καπό εξισορροπώντας το βάρος με τους αεριοστρόβιλους που εδράζονται στον πίσω άξονα, επαναφορτίζονται μέσω των αεριοστρόβιλων ή της κινητικής ενέργειας των τροχών ενώ η συνολική αυτονομία που προσφέρουν φτάνει τα 900 km.
  • jaguar_c-x75-13Ο χρόνος μίας πλήρους επαναφόρτισης (σε κατάσταση plug-in) διαρκεί περίπου 6 h προσφέροντας 110 km κίνησης αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια (δίχως να εμπλακούν οι στροβιλοκινητήρες). Η Jaguar ισχυρίζεται πως οι εκπομπές CO2 -στην συνολική αυτονομία των 900 km- αγγίζουν μόλις τα 28 gr. Ωστόσο, τι γίνεται με τα NOx και ένα άλλα σωρό κατάλοιπα που αφήνουν οι κινητήρες μετάκαυσης; Σίγουρα, ανάμεσα σε πολλά άλλα ζητήματα θα είναι και ο εκκωφαντικός θόρυβος που παράγεται από την λειτουργία ενός στροβιλοκινητήρα…

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!