NEA

BMW ActiveHybrid σειρά 7 & Χ6

bmw-activehybrid-x6

Η γερμανική εταιρία προσελκύει το τεχνολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζοντας τις δύο πρώτες υβριδικές εκδόσεις παραγωγής της σειράς 7 και της Χ6 τον Σεπτέμβριο στη Φρανκφούρτη.

Το caroto.gr σας είχε παρουσιάσει προ καιρού το υβριδικό σύστημα Dual Mode που θα χρησιμοποιούσε -μαζί με την GM και την τότε DaimlerChrysler- η BMW. Τον Σεπτέμβριο, στην Φρανκφούρτη, θα κάνουν το ντεμπούτο τους δύο υβριδικές BMW, οι υβριδικές εκδοχές της σειράς 7 και της Χ6 που εξοπλίζονται με υπερτροφοδοτούμενο (παράλληλο σύστημα turbo) άμεσου ψεκασμού V8 κινητήρα των 4,4 λίτρων (στην Χ6 απoδίδει 400 ίππους, στην 7 αποδίδει 440 ίππους). Και τα δύο υβριδικά μπορεί να χρησιμοποιούν την ίδια βάση ως κινητήρα αλλά υπάρχουν αρκετές “λεπτομέρειες” που διαχωρίζουν την πιο ώριμη ActiveHybrid X6 από την πιο light υβριδική “επτάρα”.

ActiveHybrid Χ6


Η ActiveHybrid Χ6 εφοδιάζεται με V8 κινητήρα με περιεχόμενη γωνία 90 μοιρών ισχύος 400 ίππων (είναι ο ίδιος με της xDrive50i) καθώς και με δύο ηλεκτροκινητήρες (με 90 και 85 ίππους, η διαφορά έχει να κάνει με τον όγκο κάθε ηλεκτροκινητήρα)). Και οι δύο ηλεκτροκινητήρες ενσωματώνονται στην αυτόματη μετάδοση που αποτελείται από τρία πλανητικά σετ και τέσσερις πολύδισκους συμπλέκτες. Οι μπαταρίες νικελίου-μετάλλου υδριδίου (NiMH) διαθέτουν 2,4 kWh και η μέγιστη ισχύς τους ανέρχεται στα 57 kW. H ηλεκτρονικά ελεγχόμενη μετάδοση CVT έχει 7 διαβαθμίσεις. Η συνολική απόδοση της X6 ActiveHybrid διαμορφώνεται στους 478 ίππους και στα 780 Nm ροπής. Τα 0-96 χλμ/ώρα επιτυγχάνονται σε 5,4” ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 209 χλμ/ώρα. Μπορεί να κινηθεί αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια με ταχύτητα έως 60 χλμ/ώρα και για περίπου 2,5 χλμ. H κατανάλωση καυσίμου μειώνεται έως και 20%. H X6 ActiveHybrid μπορεί να κινηθεί και μόνο με ηλεκτρική ενέργεια όπως όπως συμβαίνει στα υβριδικά της Toyota και της Lexus.

Οι μηχανικοί της BMW καμαρώνουν για τα «μόλις» 231 γραμμ./χλμ. CO2 ενώ τα 0-100 χλμ/ώρα επιτυγχάνονται σε λιγότερο από 6”. Όλα αυτά είναι εντυπωσιακά για ένα SUV με συνολικό βάρος που αγγίζει τους 2,5 τόνους. Με ένα χονδρικό υπολογισμό καταλήγει κανείς πως ο επιπλέον «υβριδικός» εξοπλισμός φτάνει περίπου τα 200 κιλά. Πόσο λέτε να έκανε δίχως τα επιπλέον κιλάκια;

ActiveHybrid 7

Στην ActiveHybrid 7 η συνδυασμένη ισχύς ανέρχεται στους 458 ίππους και η ροπή στα 700 Nm. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία απλούστερη υβριδική διάταξη καθώς μιλάμε για παράλληλο σύστημα όπου η κίνηση μεταφέρεται μέσω αυτόματου κιβωτίου 8 σχέσεων. Ο ηλεκτροκινητήρας  (εδώ έχουμε μόνο έναν) βρίσκεται ανάμεσα στον V8 των 449 ίππων (προέρχεται από την 750i αλλά με 40 επιπλέον ίππους) και τον μετατροπέα ροπής και είναι συνδεδεμένος με τον στροφαλοφόρο άξονα. Η μορφή του είναι δακτυλιοειδής -όπως στο Honda Insight- ενώ ζυγίζει μόλις 23 κιλά. Αποδίδει 20 PS και 210 Nm ροπής ενώ ζυγίζει 23 κιλά.

Άρα η BMW έφτιαξε ένα πολυτελές sedan με κινητήρα 450 ίππων, με ηλεκτροκινητήρα 15 kW και με μπαταρίες 400 Wh όταν η Toyota έχει το πιο mainstream Prius με κινητήρα 98 ίππων, με ηλεκτροκινητήρα 60 kW και με μπαταρίες 1.600 Wh. Χμμμ…

Το σύστημα stop/start επιτρέπει την λειτουργία του συστήματος κλιματισμού ακόμη και όταν ο V8 απενεργοποιείται (στον ρόλο μίζας ο ηλεκτροκινητήρας εκκινεί ξανά τον V8) και η απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια τροφοδοτείται από τις μπαταρίες λιθίου-ιόντων (li-ion).  Οι τελευταίες ζυγίζουν 27 κιλά, αποτελούνται από 35 στοιχεία, οι διαστάσεις τους είναι 37 x 22 x 23 εκατοστά ενώ η ισχύς τους ανέρχεται στα 400 Wh. Το σύστημα ανάκτησης ενέργειας (Brake Energy Regeneration) “μιλά” με δύο δίκτυα, το στάνταρ 12βολτο και το ισχυρότερο των 120 V των μπαταριών λιθίου. Η BMW ActiveHybrid 7 χρειάζεται 4,8” για τα 0-100 χλμ/ώρα ενώ η κατανάλωση εμφανίζεται κατά 15% καλύτερη σε σχέση με μία 750i.


Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Σχόλια

  1. Τι είναι αυτό το κιβώτιο 8 σχέσεων που έχει δημιουργήσει η BMW; Είναι και αυτό προϊόν συνεργασίας της BMW με τις άλλες εταιρείες ή έχει δημιουργηθεί από τους Βαυαρούς;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!