NEA

Altea XL Electric Ecomotive [green]

seat-altea-electric-ecomotive-6

Η SEAT ανακοίνωσε ότι εργάζεται πάνω στο πρώτο της πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο που σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε στην Ισπανία. Μαζί με τα αποκαλυπτήρια του πρωτότυπου Altea XL Electric Ecomotive, ενός πλήρους ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου μηδενικών εκπομπών, η Ισπανική εταιρεία παρουσίασε επίσης το πρωτότυπο plug-in υβριδικό Leon TwinDrive Ecomotive.

Κατά την διάρκεια των επόμενων μηνών η SEAT θα διαθέσει προς χρήση τέτοια αυτοκίνητα σε κυβερνητικά όργανα στην Καταλονία και την Μαδρίτη, για τους στόλους τους. Η ενέργεια αυτή θα προσφέρει στην SEAT πολύτιμες πληροφορίες και δεδομένα με σκοπό την μαζική παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων σε μεσοπρόθεσμη βάση. Η εταιρεία προβλέπει το λανσάρισμα του πρώτου plug-in υβριδικού αυτοκινήτου της το 2015, το οποίο θα ακολουθήσει ένα χρόνο αργότερα ένα πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Ο Πρόεδρος της SEAT James Muir δήλωσε: «Οι πελάτες απαιτούν μια πιο βιώσιμη μορφή μετακίνησης, αλλά οι ανάγκες τους διαφέρουν. Ως εκ τούτου πιστεύουμε ότι μια παράλληλη στρατηγική για την ανάπτυξη δύο διαφορετικών τεχνολογιών θα βάλει την SEAT στην καλύτερη θέση ώστε να καλύψει όλες τις πιθανές ανάγκες».
Η ανακοίνωση ανάπτυξης των ηλεκτρικών μοντέλων από την ισπανική εταιρεία, συμπίπτει με την έναρξη μιας ιδιαίτερα επιθετικής στρατηγικής λανσαρίσματος νέων προϊόντων το επόμενο διάστημα που ακολουθεί, με πρώτο από αυτά το νέο όχημα πόλης, το SEAT Mii.

  • Η Ισπανική εταιρεία παρουσιάζει το νέο Altea XL Electric Ecomotive & το plug-in υβριδικό Leon TwinDrive Ecomotive
  • Η SEAT προβλέπει την μαζική παραγωγή υβριδικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων από το 2015
  • Η ηλεκτροκίνηση ενισχύει την περιβαλλοντική στρατηγική της SEAT

Ηλεκτροκίνηση, μια ομαδική προσπάθεια
Το μέλλον της ηλεκτροκινητικότητας στην Ισπανία δεν εξαρτάται μόνο από τα οχήματα αλλά και από τα εξαρτήματα τους, όπως οι μπαταρίες καθώς και οι υποδομές επαναφόρτισης τους. Για αυτό το λόγο η SEAT – ο πρώτος βιομηχανικός επενδυτής    R&D στην Ισπανία – είναι επικεφαλής του CENIT VERDE project. Αυτή η δημόσια-ιδιωτική συνεργασία μεταξύ κατασκευαστών, πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και του Ισπανικού Υπουργείου Επιστήμης και Καινοτομίας, υιοθετεί μια ολιστική προσέγγιση της έρευνας ώστε να καταστήσει σύντομα την ηλεκτροκίνηση μια πραγματικότητα στην Ισπανία.

Altea XL Electric Ecomotive, το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της SEAT
Το Altea XL Electric Ecomotive χαράζει τον δρόμο για την ηλεκτροκίνηση στην Ισπανία. Έχει αυτονομία 135 χιλιομέτρων και όπως όλα τα οχήματα της SEAT εγγυάται οδηγική απόλαυση με ένα κινητήρα που παράγει 115hp (85Kw) και 270Nm ροπής. Με ευρύχωρη καμπίνα επιβατών και μεγάλο χώρο αποσκευών, το ηλεκτρικό Altea XL είναι εξίσου κατάλληλο τόσο για την οικογένεια όσο και για επαγγελματίες.

Οι μπαταρίες είναι τοποθετημένες έξυπνα κάτω από τα πίσω καθίσματα και τον χώρο αποσκευών και έτσι δεν υπάρχει διείσδυση στο χώρο των επιβατών. Και όταν το Altea XL είναι παρκαρισμένο στον ήλιο, τα φωτοβολταϊκά κύτταρα στην οροφή ανακυκλώνουν τον φρέσκο αέρα στο εσωτερικό μειώνοντας έτσι την ενέργεια που απαιτείται στη συνέχεια από το σύστημα κλιματισμού.

Ο Dr. Matthias Rabe, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για το R&D έχει δηλώσει ότι «το ηλεκτρικό μέλλον της SEAT είναι εξασφαλισμένο. Με το ηλεκτρικό Altea XL φαίνεται πόσο ώριμη είναι η τεχνολογία μας. Το μοντέλο αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα πειραματισμού σε μια ευρεία ποικιλία χρήσεων».

Leon TwinDrive, αυτοκίνητο για όλες τις χρήσεις
Το νέο SEAT Leon TwinDrive Ecomotive είναι μια πρωτοποριακή ιδέα στον τομέα των plug-in υβριδικών οχημάτων, συνδυάζοντας την οδήγηση χωρίς εκπομπές ρύπων με τις δυνατότητες ενός παραδοσιακού οχήματος με κινητήρα εσωτερικής καύσεως. Στην ηλεκτρική λειτουργία το TwinDrive έχει αυτονομία για 52 χιλιόμετρα, με τελική ταχύτητα 120 χλμ την ώρα. Σε συνδυαστική λειτουργία (ηλεκτρική & καύσης) η πρόβλεψη για κατανάλωση είναι μόλις 1,7 λίτρα καυσίμου ή 18,5 kWh ανά 100χλμ, το ισοδύναμο με μόλις 39 g/km CO2, με ανώτατη ταχύτητα τα 170 χλμ/ώρα.

Σύμφωνα με τα λόγια του Dr. Matthias Rabe, «το Leon Ecomotive TwinDrive είναι μια συναρπαστική και πρωτοποριακή λύση. Τεχνικά, επιτρέπει την οδήγηση σε full ηλεκτρική λειτουργία, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα ένα έξυπνο υβριδικό σύστημα κίνησης ικανό να καλύψει όλες τις ανάγκες μετακίνησης».

Οικογένεια  αυτοκινήτων Ecomotive με χαμηλές εκπομπές ρύπων
Το Altea XL Electric Ecomotive και το Leon TwinDrive Ecomotive δεν αποτελούν τα πρώτα εγχειρήματα της SEAT στον τομέα της βιώσιμης μετακίνησης και στα πλαίσια της δέσμευσής της για την προστασία του περιβάλλοντος. Η ισπανική μάρκα έχει μακρά ιστορία στην κατασκευή οχημάτων με χαμηλές εκπομπές ρύπων. Πλέον του 60% των οχημάτων που διατίθενται στην Ισπανία από την SEAT έχουν επίπεδα εκπομπών κάτω από 130 g/km CO2.

Το αστέρι της γκάμας είναι το Ibiza Ecomotive με μια συνδυασμένη κατανάλωση μόλις 3,4 λίτρα/100 χλμ και εκπομπές που δεν υπερβαίνουν τα 89 g/km από τα 75hp (55kW) του κινητήρα. Επιπλέον, η SEAT συνεχίζει να διευρύνει την γκάμα των Ecomotive, προσθέτοντας εκδόσεις του Leon, Altea, Altea XL, Alhambra και του νέου μοντέλου πόλης, το SEAT Mii, με εξίσου χαμηλές καταναλώσεις.

Μartorell, ένα βιώσιμο εργοστάσιο παραγωγής
Η SEAT έχει επεκτείνει την περιβαλλοντική της συνείδηση σε όλους τους τομείς παραγωγής και σε διάφορα projects με έναν και μοναδικό σκοπό – την μείωση των εκπομπών CO2 και την πιο αποτελεσματική χρήση όλων των πηγών ενέργειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το project EuroEnergest, όπου με ένα σύστημα παρακολούθησης και πιο αποτελεσματικής διαχείρισης της ενέργειας, εξοικονομούνται περισσότεροι από 3.900 τόνοι CO2 κάθε χρόνο. Η SEAT είναι επίσης η πρώτη Ισπανική εταιρεία η οποία απέκτησε πρόσφατα την κορυφαία ενεργειακή πιστοποίηση ISO 50.001.

“SEAT in the Sun”, από 4 σε 8 MW σε λιγότερο από έναν χρόνο
Το πιο ξεχωριστό project της μάρκας στον τομέα της ενέργειας είναι σίγουρα το “SEAT in the Sun”, η μεγαλύτερη φωτοβολταϊκή εγκατάσταση οροφής στην Ισπανία και η μεγαλύτερη αυτού του τύπου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία. Εξίσου πρωτοποριακή ήταν η κίνηση της SEAT να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκές πλάκες στα στέγαστρα κάτω από τα οποία αποθηκεύονται τα καινούργια αυτοκίνητα. Οι δυνατότητες διπλασιάστηκαν από 4 σε 8 MW πρόσφατα χάρη στην ενεργοποίηση της επόμενης φάσης του project. Την επόμενη χρονιά το project θα ολοκληρωθεί με την συνολική ενέργεια να φτάνει τα 10.6 ΜW, μέγεθος που σημαίνει ότι το project θα εξοικονομεί 6.200 τόνους εκπομπών CO2 τον χρόνο.

Από το Martorell στον κόσμο, με τραίνο
Σαν εταιρεία η SEAT είναι επίσης πρωτοπόρος στην χρήση τραίνου για τις μεταφορές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών. Το 2008 η εταιρεία εγκαινίασε την Autometro, μια σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ του Martorell και του λιμανιού της Βαρκελώνης για την μεταφορά των αυτοκινήτων που βγαίνουν από την παραγωγή. Η SEAΤ εξάγει περισσότερο από 40% της παραγωγής της με πλοία από την Ισπανία και 95% από αυτά φτάνουν στο λιμάνι με τραίνο. Το 2009 εγκαινιάστηκε η Cargometro, που συνδέει το Martorell με τις εγκαταστάσεις της Zona Franca. Οι δύο αυτές γραμμές συνδυαστικά, απομάκρυναν από τους δρόμους 57,000 δρομολόγια βαρέων φορτηγών, εξοικονομώντας έτσι 2.600 τόνους CO2 τον χρόνο.

Πηγή: SEAT – TEXNOKAR

Σχετικά με την SEAT
Η SEAT είναι η μοναδική εταιρεία στον κλάδο της με δυνατότητες πλήρους φάσματος δραστηριοτήτων για σχεδιασμό, ανάπτυξη, κατασκευή και εμπορία αυτοκινήτων στην Ισπανία. Είναι μέλος του ομίλου Volkswagen και έχει την έδρα της στο Martorell (Βαρκελώνη), εξάγοντας το 75% της παραγωγής της σε 72 χώρες. Η SEAT είναι ηγέτης στην αγορά αυτοκινήτου στην Ισπανία και το 2010 o κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 4,7 δισ. ευρώ με συνολικές πωλήσεις 339.500 οχημάτων.

Στις εγκαταστάσεις της εργάζονται 13.000 επαγγελματίες στα τρία κέντρα παραγωγής, στη Βαρκελώνη –  Zona Franca, στο El Prat de Llobregat και στο Martorell όπου κατασκευάζονται τα ιδιαίτερα επιτυχημένα IBIZA και LEON, μεταξύ των άλλων μοντέλων της μάρκας. Ο Όμιλος Volkswagen, στην μονάδα παραγωγής στην Palmela της Πορτογαλίας, κατασκευάζει το SEAT Alhambra.

Η Ισπανική πολυεθνική διαθέτει επίσης ένα Τεχνικό Κέντρο, απασχολώντας περισσότερους από 900 μηχανικούς, των οποίων οι αρμοδιότητες αποτελούν την κινητήρια δύναμη της καινοτομίας για την Μάρκα που αποτελεί τον νούμερο ένα βιομηχανικό επενδυτή  στο R & D στην Ισπανία. Επιπλέον, σύμφωνα με την δέσμευση της για την προστασία του περιβάλλοντος, η SEAT αναλαμβάνει να στηρίζει την κύρια δραστηριότητα της στα βασικά κριτήρια της αειφορίας, δηλαδή την μείωση των εκπομπών CO2, την ενεργειακή απόδοση καθώς και την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των χρησιμοποιούμενων πόρων.

caroto

Ένας για όλους και όλοι για το caroto.gr! Το προφίλ της ομάδας του μοναδικού site στο διαδίκτυο που εστιάζει στην τεχνολογία του αυτοκινήτου!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button