ΔΟΚΙΜΕΣ

Νέα Skoda Octavia [first drive]

SKODA Octavia 2012

Η νέα γενιά Octavia δεν είναι απλά ένα καλύτερο μοντέλο από το προηγούμενο… αλλά ένα πολύ καλύτερο! Έρχεται στην Ελλάδα τον Μάιο…

Αν και η τωρινή Octavia κυκλοφορεί ως σασί από το 2004 (με μία αισθητική ανανέωση το 2008) θα μπορούσε να πει κανείς πως αυτό που ίσως να έλειπε είναι η πιο προχωρημένη σχεδίαση. Κάτι που δεν ισχύει στο ολοκαίνουργιο μοντέλο με την δυναμική σχεδίαση, τους μεγαλύτερους χώρους για τους επιβάτες, την αξιόλογη TSI και TDI γκάμα κινητήρων και τα αναβαθμισμένα οδικά χαρακτηριστικά.

Όπως διαπιστώσαμε στην πρώτη μας οδηγική επαφή η νέα Octavia διατηρεί όλα τα καλά στοιχεία του προηγούμενου μοντέλου και τα ανάγει με τον καλύτερο τρόπο βασισμένο στην πλατφόρμα MQB που ήδη συναντάμε στα νέας γενιάς Audi A3, Seat Leon (έρχεται τέλη Φεβρουαρίου) και στο VW Golf. Αν και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο Rapid ας εστιάσουμε σε μερικά από τα σημαντικότερα σημεία όσον αφορά στην 3η γενιά Octavia.

Νέα Octavia, αριθμοί και γεγονότα

  • Η νέα Octavia έχει μήκος 4659 mm, πλάτος 1814 mm και ύψος 1461 mm. Είναι μακρύτερο κατά 90 mm, φαρδύτερο κατά 45 mm. O αεροδυναμικός συντελεστής έχει βελτιωθεί στο 0,29. Κατασκευάζεται στο εργοστάσιο Mladá Boleslav στην Τσεχία.
  • Το μεταξόνιο έχει αυξηθεί κατά 108 mm φτάνοντας τα 2686 mm. Οι χώροι για τους επιβάτες έχουν αυξηθεί σημαντικά ενώ τα 590 lt του πορτμπαγκάζ αποτελούν κορυφαία τιμή.
  • Η έκδοση με την μικρότερη εκπομπή CO2 είναι η GreenLine (89 g/km) ενώ οι Green tec συνδυάζονται με σύστημα stop&start. Η γκάμα των κινητήρων περιλαμβάνει τις εξής εκδόσεις (αναφέρονται μόνο αυτές που θα κυκλοφορήσουν στην χώρα μας):
  • Βενζινοκίνητες (EU 5)
    ›      1.2 TSI/77 kW/105 PS Green tec (6-speed manual, and 7-speed DSG)
    ›      1.4 TSI/103 kW/140 PS Green tec (6-speed manual, and 7-speed DSG)
    ›      1.8 TSI/132 kW/180 PS Green tec (6-speed manual, and 7-speed DSG)
  • Πετρελαιοκίνητες (EU 5):
    ›      1.6 TDI/66 kW/90 PS (5-speed manual)
    ›      1.6 TDI/77 kW/105 PS Green tec (5-speed manual and, 7-speed DSG)
    ›      1.6 TDI/81 kW/110 PS GreenLine (6-speed manual)
  • Οι TSI  της σειράς ΕΑ211 είναι αλουμινένιοι με «διπλό» σύστημα ψύξης (παρόμοιο με τον επερχόμενο 1.8 TSI). Ο 1.2 TSI ζυγίζει 97 kg ενώ ο 1.4 TSI 106 kg.
  • Βασίζεται στη νέα πλατφόρμα MQB. Η πίσω ανάρτηση στις βενζινοκίνητες εκδόσεις με ισχύ έως 140 PS έχουν ημιάκαμπτο στον πίσω άξονα (ζυγίζει 38 kg, ελαφρύτερος κατά 15 kg) όπως και όλες οι ντίζελ εκδόσεις. Πολλαπλών συνδέσμων (βάρους 49 kg από 53 kg) έχει η έκδοση 1.8 TSI (και άνω, το RS θα το δούμε από το νέο έτος) όπως και οι επερχόμενες τετρακίνητες εκδόσεις Combi.
  • Η νέα Octavia ζυγίζει έως 105 kg λιγότερα ανάλογα με την έκδοση. Περίπου το 70% του πλαισίου αποτελείται από χάλυβα υψηλής αντοχής με βαφή από τους 950 C στους 180 C με ταχύτητα ψύξης μόλις 5,5 sec. Η βέλτιστη βαφή έχει ως αποτέλεσμα καλύτερες μηχανικές ιδιότητες χρησιμοποιώντας μικρότερης διατομής στοιχεία μειώνοντας το βάρος.
  • O εξοπλισμός περιλαμβάνει νέα προαιρετικά τεχνολογικά συστήματα όπως είναι το αυτόματο σύστημα πλοήγησης, σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης, αναγνώριση σημάτων κυκλοφορίας, το Drive Mode Selection με τρια προγράμματα (Eco, Normal, Sport) μεταβολής της απόκρισης γκαζιού, υποβοήθησης τιμονιού κ.α.

Αναλυτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά των βενζινοκίνητων εκδόσεων της νέας Octavia
Αναλυτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ντίζελ εκδόσεων της νέας Octavia

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!