NEA

Ελληνική αγορά, λίγο καλύτερα τον Φεβρούαριο.

new-car-sales-01

…σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΑΑ, τον περασμένο μήνα ταξινομήθηκαν μόλις 4.116 επιβατικά αυτοκίνητα έναντι 3.827 τον Φεβρουάριο του 2012.

Επιβατικά καινούργια αυτοκίνητα. Η αγορά επιβατικών αυτοκινήτων το Φεβρουάριο σημείωσε μικρή αύξηση 7,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2012, ωστόσο, η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πολύ χαμηλή βάση σύγκρισης (-45,2% τον Φεβρουάριο του 2012) και στην καθυστέρηση εφαρμογής της παράτασης του μέτρου της απόσυρσης. Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο ότι αφενός η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει αρκετά υποτονική και αφετέρου οι καταναλωτές εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την οικονομική τους κατάσταση, η αγορά επιβατικών αυτοκινήτων διανύει περίοδο έντονης και παρατεταμένης ύφεσης στη χώρα μας.

Η ζήτηση εταιρικών επιβατικών αυτοκινήτων παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αφού σχεδόν 4 στα 10 καινούργια επιβατικά αυτοκίνητα που πωλούνται αφορούν τέτοια αυτοκίνητα. Τα πετρελαιοκίνητα επιβατικά αυτοκίνητα συνεχίζουν να αποτελούν την πρώτη επιλογή των αγοραστών σε σχέση με τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα, αφού σχεδόν 6 στα 10 καινούργια επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομούνται είναι εφοδιασμένα με κινητήρες πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα ταξινομήθηκαν μόλις 4.116 επιβατικά αυτοκίνητα έναντι 3.827 τον Φεβρουάριο του 2012. Οι εταιρικές πωλήσεις έφτασαν τις 1.575 μονάδες, διατηρώντας μερίδιο 38,9%. Εκ των 4.116 επιβατικών αυτοκινήτων, τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα ανήλθαν σε 2.352 μονάδες, καταλαμβάνοντας μερίδιο αγοράς 57,1%. Το 73,1% των συνολικών ταξινομήσεων επιβατικών αυτοκινήτων του Φεβρουαρίου αφορά αυτοκίνητα με κινητήρα ως 1.400 κυβικά εκατοστά.

Ελαφρά καινούργια φορτηγά (μικτού βάρους ως 3,5 τόνους). H αγορά των ελαφρών φορτηγών συνεχίζει την πτωτική της πορεία για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Σχεδόν 1 στα 2 καινούργια ελαφρά φορτηγά που τάξινομήθηκαν τον περασμένο μήνα ήταν τύπου Vanette (47%), με τα pick-up να βρίσκονται στη δεύτερη θέση με μερίδιο αγοράς 37,8%. Η συνολική αγορά των ελαφρών φορτηγών το μήνα Φεβρουάριο έφτασε μόλις τις 249 μονάδες έναντι 287 την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας πτώση 13,2%. Οι εταιρικές πωλήσεις ελαφρών φορτηγών έφτασαν τις 143 μονάδες (57,4%), ενώ οι λιανικές πωλήσεις περιορίστηκαν σε μόλις 106 μονάδες (42,6%).

Φορτηγά καινούργια (μικτού βάρους πάνω από 3,5 τόνους). Η αγορά των μεσαίων και βαρέων φορτηγών συνέχισε το Φεβρουάριο του 2013 τη θετική πορεία που ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο, σημειώνοντας αύξηση 36% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2012. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Φεβρουάριο ταξινομήθηκαν συνολικά 15 φορτηγά συγκριτικά με 11 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 36,4%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 58,3% των φορτηγών που ταξινομήθηκαν τον περασμένο μήνα ήταν οχήματα με ψυκτικό θάλαμο.

Σημειώνεται, επίσης, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της συγκεκριμένης κατηγορίας οχημάτων συνεχίζει να καλύπτεται από εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα. Τα καινούργια εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό ποσοστό του συνόλου, διατηρώντας υψηλό το μέσο όρο ηλικίας των μεσαίων και βαρέων φορτηγών στη χώρα μας, με όλα τα προβλήματα οδικής ασφάλειας και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που συνεπάγεται ο υπέργηρος στόλος.

Λεωφορεία καινούργια. Η αγορά των λεωφορείων, μετά την κατακόρυφη πτώση που σημείωσε τον Ιανουάριο, συνέχισε και τον Φεβρουάριο την πτωτική της πορεία. Συνολικά, ταξινομήθηκαν μόλις 2 λεωφορεία (και τα 2 μεταφοράς προσωπικού), έναντι 3 την αντίστοιχη χρονική περίοδο πέρυσι (-33,3%).

Μοτοσυκλέτες καινούργιες (άνω των 50 κ. εκ.). H αγορά των μοτοσυκλετών σημείωσε αύξηση 30,3% τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2012. Συνολικά, ταξινομήθηκαν 1.573 μοτοσυκλέτες έναντι 1.207 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν 4 στις 10 καινούργιες μοτοσυκλέτες που πωλήθηκαν τον Φεβρουάριο ήταν ως 125 κυβικά εκατοστά (38,8%), ενώ οι μοτοσυκλέτες ως 400 κυβικά εκατοστά αποτελούν το 91,2% των συνολικών ταξινομήσεων.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!