ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Bosch, 111 χρόνια μπουζί

1-Bosch 11 years

Στις 7 Ιανουαρίου του 1902, ο Bosch κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας έναν υψηλής τάσης πολλαπλασιαστή, ο οποίος συνδυαζόταν με μπουζί.

Η εφεύρεση αυτή ήταν η πρώτη που εξασφάλιζε αξιόπιστη ανάφλεξη του μίγματος αέρα-καυσίμου στους κινητήρες εσωτερικής καύσης, χάρη στην οποία τα μπουζί της Bosch έδωσαν μία νέα ώθηση στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Εδώ και 111 χρόνια, τα μπουζί Bosch διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη οικονομικών και φιλικών προς το περιβάλλον κινητήρων υψηλής απόδοσης. Σήμερα, σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές οχημάτων εμπιστεύονται τα μπουζί Bosch για τις εργοστασιακές εκδόσεις των μοντέλων τους. Τα μπουζί της Bosch χρησιμοποιούνται επίσης σε κινητήρες πλοίων, τζετ σκι, εξοπλισμό κήπου και υλοτομίας, σταθερούς αεριοκινητήρες, αντλίες υδάτων και γεννήτριες έκτακτης ανάγκης.

111 χρόνια, 11 δισεκατομμύρια μπουζί Bosch. Τα τελευταία 111 χρόνια, η Bosch ανέπτυξε περισσότερους από 20.000 διαφορετικούς τύπους μπουζί και κατασκεύασε συνολικά περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια μπουζί. Εκτός της παραγωγής στη Γερμανία, τα μπουζί κατασκευάζονται πλέον και στις εγκαταστάσεις της Bosch σε Βραζιλία, Κίνα, Ινδία και Ρωσία. Σε στενή συνεργασία με κατασκευαστές κινητήρων παγκοσμίως, οι μηχανικοί της Bosch καταφέρνουν να εξελίσσουν συνεχώς την τεχνολογία των μπουζί.

Η τρέχουσα γκάμα προϊόντων της Bosch περιλαμβάνει περίπου 1.250 τύπους μπουζί με 26 διαφορετικές διατάξεις ηλεκτροδίων. Χάρη σε καινοτόμους συνδυασμούς υλικών, περίπλοκες κατασκευαστικές λεπτομέρειες και τελευταίας τεχνολογίας τεχνικές κατασκευής, τα μπουζί της Bosch προσφέρουν καθαρή και αποδοτική καύση του καυσίμου σε βενζινοκινητήρες και προστατεύουν τον κινητήρα και τον καταλύτη.

Για αυτούς που ασχολούνται με τη μηχανοκίνηση, τα μπουζί της Bosch αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια συνώνυμο της ποιότητας και της αξιοπιστίας. Ενδεικτικά, οι αναγνώστες του γερμανικού περιοδικού αυτοκινήτων «auto motor und sport» επιλέγουν από το 2005 έως σήμερα την Bosch ως τον «Καλύτερο κατασκευαστή» στην κατηγορία των μπουζί.

111 χρόνια μπουζί

Bosch: Επισκόπηση – 1902: Ο Bosch κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας έναν υψηλής τάσης πολλαπλασιαστή, ο οποίος συνδυαζόταν με μπουζί
– 1914: Το πρώτο εργοστάσιο κατασκευής μπουζί της Bosch ανοίγει στη Στουτγάρδη.
– 1927: Εισάγεται από την Bosch η έννοια του «εύρους θερμότητας».
Η Bosch ακόμα και σήμερα χρησιμοποιεί την ίδια μέθοδο μέτρησης της θερμικής παραγωγικότητας των μπουζί. Μια ιδιαίτερα σημαντική μέθοδος για τη διασφάλιση της βέλτιστης βαθμονόμησης κάθε κινητήρα.
– 1939: Εργοστάσιο παραγωγής μπουζί ανοίγει στο Μπάμπεργκ.
– 1968: Ένα δισεκατομμύριο μπουζί κατασκευάζονται από την Bosch
– 2012: Έντεκα δισεκατομμύρια μπουζί κατασκευάζονται από την Bosch
– 2013: Επέτειος 111 χρόνων κατασκευής μπουζί από την Bosch

[accordion close=”1″ title=”Ο Όμιλος Bosch“]Eίναι ένας από τους κορυφαίους παγκοσμίως προμηθευτές τεχνολογίας και υπηρεσιών και δραστηριοποιείται στους τομείς της τεχνολογίας οχημάτων, ενέργειας και τεχνολογίας κτηρίων, βιομηχανικής τεχνολογίας, και καταναλωτικών αγαθών. Σύμφωνα με τα προσωρινά οικονομικά στοιχεία, με περισσότερους από 306.000 υπαλλήλους, είχε πωλήσεις της τάξης των 52,3 δις ευρώ για το οικονομικό έτος 2012.

Τον Όμιλο Bosch αποτελούν η Robert Bosch GmbH και οι περίπου 350 θυγατρικές επιχειρήσεις σε 60 χώρες. Εάν συμπεριληφθούν οι αντιπροσωπείες και τα γραφεία πωλήσεων, τότε η Bosch εκπροσωπείται σε 150 χώρες. Η παγκόσμια ανάπτυξη, η παραγωγή και το δίκτυο πωλήσεων είναι η προϋπόθεση για μεγαλύτερη εξέλιξη. Η Bosch επένδυσε το 2012 περίπου 4,5 δις ευρώ για την έρευνα και την ανάπτυξη και πραγματοποίησε πάνω από 4.700 εγγραφές πατεντών παγκοσμίως. Όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες του ομίλου Bosch έχουν σχεδιαστεί για να εντυπωσιάζουν και να ενισχύουν την ποιότητα ζωής, παρέχοντας λύσεις τόσο καινοτόμες όσο και επωφελείς. Με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία προσφέρει «Τεχνολογία για τη ζωή» σε όλον τον κόσμο.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1886 στη Στουτγάρδη από τον Robert Bosch (1861-1942) με την ονομασία “Εργαστήριο Μηχανικής Ακριβείας και Ηλεκτρικής Μηχανολογίας”.
Η ειδική ιδιοκτησιακή δομή του Ομίλου Bosch εγγυάται την επιχειρησιακή του ελευθερία. Έτσι η εταιρεία κάνει μακροπρόθεσμο προγραμματισμό και πραγματοποιεί εκ των προτέρων σημαντικές επενδύσεις οι οποίες διασφαλίζουν το μέλλον της. Το 92% των μετοχών της Robert Bosch GmbH ανήκουν στο κοινωφελές ίδρυμα Robert Bosch Stiftung. Οι επιχειρηματικές λειτουργίες της εταιρείας γίνονται από την Robert Bosch Industrietreuhand KG. Οι υπόλοιπες μετοχές ανήκουν στην οικογένεια Bosch και στη Robert Bosch GmbH.

Η Robert Bosch Ελλάδας λειτουργεί ως θυγατρική του Ομίλου Bosch στην Ελλάδα από το 1992, αν και η παρουσία της καταγράφεται ήδη από το 1913, και απασχολεί σήμερα προσωπικό 100 ατόμων. Σύμφωνα με τα προσωρινά οικονομικά στοιχεία, οι συνολικές πωλήσεις της για το 2012 ανήλθαν σε 34,5 εκατ. ευρώ. Δραστηριοποιείται στους τομείς των Ανταλλακτικών Αυτοκινήτων, Ηλεκτρικών Εργαλείων, Συστημάτων Θέρμανσης, Φωτοβολταϊκών, Συστημάτων Ασφαλείας καθώς και στους Βιομηχανικούς Αυτοματισμούς, προσφέροντας προϊόντα υψηλής ποιότητας. Στη Robert Bosch Ελλάδας υπάγονται και οι δραστηριότητες της Κύπρου, της Αλβανίας και της Μάλτας.[/accordion]

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!