NEA

GM, επενδύει σε έξυπνα καλώδια!

corvette_smart_wire_material (1)

H Corvette αποτελεί το πρώτο πεδίο εφαρμογής μία ιδέας που μπορεί να εξοικονομήσει αρκετά κιλά στο μέλλον…

Πολύ συχνά υπάρχουν σχεδιαστικές λεπτομέρειες που περνούν απαρατήρητες. Πάρτε για παράδειγμα το πίσω μέρος της νέας Corvette και συγκεκριμένα ένα μηχανισμό με έξυπνα υλικά που καταργούν πρόσθετα εξαρτήματα. Σ

corvette_smart_wire_material (2)Σε κουπέ μοντέλα όπως είναι η νέα Corvette αν οι πόρτες είναι κλειστές εγκλωβίζεται αέρας που δυσχεραίνει το κλείσιμο της τελευταίας του πορτμπαγκάζ. Στο απερχόμενο μοντέλο υπήρχε ένας ρομποτικός μηχανισμός που άνοιγε μία θυρίδα στην πόρτα του πορτμπαγκάζ για να βγαίνει ο αέρας.

Ο ρομποτικός μηχανισμός έχει αντικατασταθεί από ένα ελαφρύτερο και μικρότερο που περιλαμβάνει ένα καλώδιο με «μνήμη» (έτσι αποκαλούνται τα στοιχεία τα οποία επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση, π.χ. το ελατήριο). Το καλώδιο αποτελείται από ένα ειδικό κράμα το οποίο όταν θερμαίνεται «μαζεύει», στην προκειμένη περίπτωση όταν το διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα χαμηλής τάσης.

Small block… όχι και τόσο small!

Πόσο είναι το βάρος που εξοικονομείται; Περίπου μισό κιλό (499 g για την ακρίβεια). Μπορεί να μην ακούγετε κάτι φοβερό αλλά σύμφωνα με την GM σε ένα τυπικό αυτοκίνητο υπάρχουν περίπου 200 μηχανισμοί που θα μπορούν στο μέλλον να αντικατασταθούν από το έξυπνο καλώδιο. Έτσι, γραμμάριο το… γραμμάριο μπορεί να γίνει μία σοβαρή εξοικονόμηση κιλών, τι λέτε;

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!