NEAΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Henry Ford, η ιδιοφυία που άλλαξε την αυτοκινητοβιομηχανία!

henry-ford-150th

Σαν σήμερα πριν από 150 χρόνια σε μία μικρή πόλη του Μίσιγκαν γεννήθηκε ο άνθρωπος που ίδρυσε το 1903 την Ford Motor Company…

Integrated Assembly Line 1913Επιχειρηματίας, εφευρέτης, ιδιοφυία όσο και ιδιότροπος, όπως κάθε ισχυρός άνδρας ο Henry Ford ήταν πολύ γνωστός και για τις ιστορικές ατάκες του. Γόνος μιας φτωχικής οικογένειας Ιρλανδών και ο μεγαλύτερος από τα έξι παιδιά, ο Henry Ford ήταν ο πρώτος άνθρωπος που υλοποίησε την ιδέα της γραμμής μαζικής παραγωγής αυτοκινήτων ενώ στον ίδιο αποδίδεται το πρώτο αυτοκίνητο ευρείας παραγωγής, το περίφημο Model T που μπήκε στη παραγωγή την 1 Οκτωβρίου του 1908.

Ο Henry Ford κατάφερε να συρρικνώνει το κόστος παραγωγής ενός αυτοκινήτου μέσα από μία συνεχή ροή παραγωγής και ταυτόχρονα να επιβραβεύσει το εργατικό δυναμικό διπλασιάζοντας το ημερομίσθιο στα $5. Για τον Ford έχουν γραφτεί τόνοι από βιβλία αλλά σήμερα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον ενάμιση αιώνα από τότε που ήρθε στον κόσμο. Ήταν αυτός που κατάφερε μέσα σε 18 μήνες να μειώσει τον χρόνο συναρμολόγησης/κατασκευής ενός Model T από 12μιση ώρες σε μόλις 90 λεπτά θέτοντας νέα δεδομένα στην αυτοκινητοβιομηχανία.

1927_ca_Henry_and_Edsel_Ford_1st_15_millionth_carsTo Model T δεν ήταν η μόνη του επιτυχία μιας και το «Tin Lizzie» διαδέχτηκε το 1927 το Ford Model A το οποίο σχεδιάστηκε (το αμάξωμα) από τον γιο του Edsel και έμεινε στην παραγωγή το 1928. Το Model Α είχε πολλές καινοτομίες όπως το παρμπρίζ ασφαλείας, μεταλλικούς τροχούς με ακτίνες αντί για ξύλινους ενώ μπορούσε να το παραγγείλει κανείς σε ότι χρώμα ήθελε εκτός από… μαύρο! Ήταν γνωστή η ατάκα του Henry Ford για το Model T που είχε πει «μπορείτε να το παραγγείλετε σε ότι χρώμα θέλετε αρκεί να είναι μαύρο».

O Henry Ford απεβίωσε την 29 Σεπτεμβρίου του 1950 σε ηλικία 84 ετών.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!