NEA

Αποκάλυψη για το νέο ΜΙΝΙ στις 18 Νοεμβρίου!

CAR_COVER_INDOOR

Τα αποκαλυπτήρια του νέου ΜΙΝΙ θα γίνουν ακριβώς 107 χρόνια μετά την ημέρα που γεννήθηκε ο Αλέξανδρος Ισηγόνης, ο δημιουργός ενός ιστορικού μοντέλου.

mini issigonis (4)Το εργοστάσιο όπου παράγεται το MINI στην Οξφόρδη θα φιλοξενήσει την παγκόσμια πρεμιέρα με ένα πάρτι-έκπληξη στο Λονδίνο το βράδυ της 18ης Νοεμβρίου. Στις 20 Νοεμβρίου 2013, το νέο ΜΙΝΙ θα εμφανιστεί στο προσκήνιο, πρώτα στο σαλόνι αυτοκινήτου του Τόκιο και λίγες ώρες αργότερα στο Λος Άντζελες με τις πωλήσεις να ξεκινούν την άνοιξη του 2014. Η παγκόσμια πρεμιέρα θα αποτίσει φόρο τιμής στις ρίζες του ΜΙΝΙ και στο δημιουργό του πρώτου icon μοντέλου. Με την κυκλοφορία του ΜΙΝΙ το 1959, ο Αλέξανδρος Ισηγόνης έφερε την επανάσταση στη βιομηχανία αυτοκινήτου.

mini issigonis (3)Ο Ισηγόνης γεννήθηκε στη Σμύρνη, η καταγωγή του παππού του Δημοσθένη ήταν από την Πάρο, ο πατέρας του Κωνσταντίνος είχε βρετανική υπηκοότητα, ή δε μητέρα του Hulda Prokopp ήταν γερμανίδα. Κατά τη μικρασιατική καταστροφή ο Ισιγόνης βρέθηκε, λόγω της βρετανικής του υπηκοότητας στη Μάλτα. Μικρός δεν ήταν καλός μαθητής. Έπειτα από προτροπή της μητέρας του ξεκίνησε να σπουδάζει μηχανικός. Όμως, όλοι διέκριναν την εξυπνάδα και την εργατικότητά του.

mini issigonis (5)Το 1922, μαζί με την οικογένειά του, βρέθηκε στην Αγγλία. Εκεί, κατάφερε να αγοράσει το πρώτο του αυτοκίνητο, ένα “Singer”, το οποίο τού παρουσίασε μια σειρά από μηχανικά προβλήματα. Κι ακριβώς, επειδή τα προβλήματα αυτά πολλαπλασιάζονταν, αποφάσισε να ασχοληθεί με τη μηχανολογία στην Πολυτεχνική Σχολή του Battersca, στο Λονδίνο.

mini issigonis (1)Η απέχθειά του για τα μαθηματικά τον ανάγκασε να εγκαταλείψει τη Σχολή, ενώ παράλληλα περιπλανήθηκε σε πολλές εταιρίες αυτοκινήτου. Η μεγάλη μέρα γι’ αυτόν ήρθε στις 26 Αυγουστου 1959, με το “Mini Classic”, το οποίο δημιούργησε με την ομάδα του, στην British Motor Corporation. Η μεγάλη επιτυχία του “ΜΙΝΙ” τον έκανε άμεσα γνωστό, αν και ο ίδιος κρατούσε χαμηλούς τόνους, λέγοντας ότι «εγώ το ΜΙΝΙδεν το εφηύρα, αλλά το σχεδίασα».

mini issigonis (2)Το ΜΙΝΙ ήταν επαναστατικό για την εποχή, με τους τέσσερις τροχούς ακροβολισμένους στις γωνίες, με κίνηση μπροστά, εγκάρσιο κινητήρα και εξαιρετική εκμετάλλευση χώρων. Για το δημιούργημά του αυτό ο Ισηγώνης εκτός από τον τίτλο του Sir απέκτησε και το παρατσούκλι «the Greek God». Έλληνας θεός λοιπόν για μιας από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της παγκόσμιας ιστορίας του αυτοκινήτου.

Το 1967, έγινε μέλος της Royal Society, της πιο διάσημης εταιρίας έρευνας στη Βρετανία και δύο χρόνια αργότερα η βασίλισσα Ελισάβετ τον έχρισε, με τον τιμητικό τίτλο «Sir», ως πατέρα του mini. Ακόμη και μετά τη συνταξιοδότησή του, το 1971, συνέχισε να εργάζεται στην εταιρία ως σύμβουλος, μέχρι το 1987. Πέθανε έναν χρόνο αργότερα, στις 2 Οκτωβρίου, λίγο πριν κλείσει τα 82 του χρόνια.

caroto

Ένας για όλους και όλοι για το caroto.gr! Το προφίλ της ομάδας του μοναδικού site στο διαδίκτυο που εστιάζει στην τεχνολογία του αυτοκινήτου!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!