NEAΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ποιο είναι το μεγαλύτερο φορτηγό στον κόσμο;

mining truck LW

Το μεικτό βάρος τους ξεπερνά τους 400 τόνους και μπορούν να μεταφέρουν πάνω από 300 τόνους. Φυσικά, δεν μιλάμε για απλά φορτηγά αλλά για τα μεγαλύτερα του πλανήτη!

caterpilar mining trucks the biggest in the world (5)Σε τι θα χρησίμευσαν τόσο μεγάλα φορτηγά και σε ποια μέρη του κόσμου κυκλοφορούν; Στα μεγάλα ορυχεία μεταλλευμάτων όπως στην Χιλή, στην Αυστραλία, στον Καναδά κ.α. τα πάντα είναι τεράστια και δεν μιλάμε μόνο για τα κοιτάσματα αλλά και για τις γιγαντιαίες υπερκατασκευές εξόρυξης και μεταφοράς.

Μάλιστα, τα φορτηγά που μεταφέρουν καθημερινά χιλιάδες τόνους ξεπερνούν σε ύψος μία τριώροφη οικοδομή με τον οδηγό να χρειάζεται σκάλα για να σκαρφαλώσει μέχρι τη θέση οδήγησης. Το μήκος αυτού του είδους των φορτηγών είναι όσο περίπου μιας ενήλικης… φάλαινας μιας και φτάνει περίπου τα 15 μέτρα ενώ για την κίνησή τους χρησιμοποιούνται τεράστιοι πολυκύλινδροι ντίζελ κινητήρες με ισχύ που χαλαρά ξεπερνά τα 3.000 άλογα!

Το μεγαλύτερο φορτηγό στον κόσμο αναμένεται να είναι το BelAZ 75710 με μεικτό βάρος 810 τόνους και ωφέλιμο στους 450 τόνους. Εξοπλίζεται με δύο 16-κύλινδρους ντίζελ κινητήρες με συνολική ισχύ στους 4.600 PS και ροπή στα 18.626 Nm με περιοριστή ταχύτητας στα 64 km/h.

Όταν το ρεκόρ του BelAZ πιστοποιηθεί και επίσημα τότε το Terex MT 6300AC θα είναι το αμέσως μεγαλύτερο φορτηγό με ύψος 7,9 και μήκος 15,6 μέτρα, το μεικτό βάρος ανέρχεται στους 660 τόνους με ωφέλιμο 400 τόνους ενώ η ισχύς του φτάνει τους 3.750 ίππους!

Με… μικρή διαφορά ακολουθούν τα Caterpillar 797B, Hitachi EH5000, Komatsu 930E-4, Liebherr T 282 B κ.α. Και για να έχετε μία σύγκριση από πλευράς κόστους, ένα MT 6300AC κοστίζει από 4 έως 5 δισεκατομμύρια δολάρια ανάλογα με τον αριθμό της παραγγελίας.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!