ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Ferrari ανακαλύπτει το τούρμπο [vid]

Δείτε σε ένα βίντεο την ιταλική φίρμα να προβάλλει το νέο της υπερτροφοδοτούμενο μοτέρ ως ένα τεχνολογικό επίτευγμα και εμείς να θυμόμαστε τους flat-plane & cross-plane!

Ferrari California Turbo Engine powertrain Video (2)Όπως είχαμε γράψει, ακόμη και η Ferrari υποκύπτει στο δόγμα του τούρμπο και του downsizing προβάλλοντας την τέχνη της υπερτροφοδότησης μέσω της California Τ που φιγουράρει στο σαλόνι της Γενεύης (σ.σ. προηγουμένως η τελευταία Ferrari με τούρμπο ήταν η F40 με παραγωγή 1987-1992) . Η ιταλική φίρμα μιλά για ένα τούρμπο κινητήρα τεχνολογίας twin scroll (με ένα στροβιλοσυμπιεστή σε κάθε σκέλος κυλίνδρων) που η λέξη turbo lag (χρονική υστέρηση τούρμπο) είναι άγνωστη χάρη στην μοναδική διάταξη επίπεδου στροφαλοφόρου (flat plane)*.

Υπενθυμίζεται πως ο νέος V8 κινητήρας έχει μικρότερη χωρητικότητα από τον ατμοσφαιρικό με 3.855 αντί 4.927 cc, είναι ισχυρότερος με 560 αντί 490 PS, πιο ροπάτος με 755 αντί 505 Nm και πιο οικονομικός με λιγότερους ρύπους με 0,45 αντί 0,55 (CO2 g/km)/PS.

* Όταν αναφέρεται κάποιος σε V διάταξης κινητήρες και σε μοίρες κάνει λόγο για την περιεχόμενη γωνία ανάμεσα στα δύο σκέλη κυλίνδρων (η οποία στους V8 είναι η ιδανική στις 90 μοίρες). Ωστόσο, υπάρχει και μια σημαντική παράμετρος όσον αφορά στον στροφαλοφόρο και τις θέσεις των κομβίων που αρθρώνονται οι διωστήρες πάνω σε αυτόν. Έτσι, όταν τα κομβία σχηματίζουν ορθή γωνία (90 μοίρες) μιλάμε για έναν διαγώνιο V8 (cross-plane) ενώ όταν τα κομβία βρίσκονται απέναντι το ένα με το άλλο (σχηματίζοντας γωνία 180 μοιρών) τότε έχουμε ένα επίπεδο V8 (flat-plane).

Οι περισσότεροι V8 είναι διαγώνιοι και χαρακτηρίζονται από τον πιο γεμάτο ήχο τους και το βαρύτερο στροφαλοφόρο με κάπως αργό αλλά ροπάτο στροφάρισμα χαμηλά. Η Ferrari είναι ένας από τους ελάχιστους κατασκευαστές που χρησιμοποιούν επίπεδους flat-plane V8 με κύριο χαρακτηριστικό τον ξερό ήχο που βγάζουν και την μεγάλη ροπή στις υψηλές στροφές.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!